Ramazan čestitala dr. Misala Pramenković, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Podijelite:

„Mubarek mjesec Ramazan je jedinstvena prilika za pojedinačni i kolektivni preporod, napredak i pročišćenje“ poručila je Pramenković u svojoj čestitci.

Uz želju da ljubav, sloga i zajedništvo u ovom mjesecu oplemene nas, naše porodice i zajednicu i da bajramske dane dočekamo u dobrom zdravlju, duhovno jači i moralno cvršći Ramazan šerif mubarek olsun svim Bošnjacima i svim muslimanima diljem svijeta, zaključila je Pramenković.

Prema islamskom kalendaru večaras, zalaskom sunca, u 1444. hidžretskoj godini i 1442. godini od kada je muslimanima propisan post, počinje mjesec ramazan. Ovaj Ramazan prema lunarnom kalendaru, traje 29. dana, do 21. aprila 2023. godine, kada će biti prvi dan Ramazanskog bajrama.

Mjesec Ramazan je deveti mjesec hidžretskog lunarnog kalendara, u njemu je započelo objavljivanje Kur’ana i odlikuje se postom od zore do zalaska sunca i podrazumjeva suzdržavanja od jela pića, intimnih odnosa, ružna govora, te posvećenosti ibadetu, pomaganju ljudima i bratskim odnosom.

Ovo je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, a u Sandžaku se Ramazan odlikuje posebnom dinamikom života usklađenim sa propisima i prakticiranjem vjere, zajedničkim iftarima i odlascima u džamiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije