Raspisani izbori za nacionalna vijeća

Komentari:12

Podijelite:

Gordana Čomić, ministrica za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, potpisala je Odluku o raspisivanju izbora za članova nacionalnih vijeća nacionalnih manjina. Izbori će biti održani u nedjelju, 13. novembra 2022. godine.

Čomić ističe da će se nacionalna vijeća birati neposredno i putem elektronske skupštine. Dodaje i da će Republička izborna komisija biti zadužena za sporovođenje izbora i da će u narednim danima izdati uputstvo za njihovo sprovođenje.

Ministarka Čomić je pozvala sve pripadnike nacionalnih manjina da nastave upis u poseban birački spisak da bi mogli da glasaju. Spisak se zaključuje 27. oktobra.

Bira se po 35 članova iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća, članova Mađara i romske manjine, 29 članova slovačke nacionalne manjine, 23 člana vlaške, po 19 članova iz bugarske, bunjevačke i rusinske, po 15 članova iz grčke, egipatske, ruske, njemačke i slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine, dok će se 15 članova goranske, po 23 člana makedonske i crnogorske nacionalne manjine i 29 članova Nacionalnog vijeća Hrvata birati putem elektronske skupštine.

„Nacionalna vijeća koja budu izabrana ostvariće ovlašćenja u oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisama i oni odgovaraju građanima koji su ih birali“, rekla je Čomić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije