Rasprava u skupštini protiče uz brojne replike, opozicija protiv Orlića

Komentari:12

Podijelite:

U prvom delu skupštinske rasprave, predlog Srpske napredne stranke da Vladimir Orlić bude izabran za predsednika skupštine podržali su poslanici Saveza vojvodjanskih Madjara, dok su poslaničke grupe “Evropski regioni- Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina” i “Zeleno – levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo” kao i “Dveri” najavile da će glasati protiv.

Predsednik poslaničke grupe “Evropski regioni- Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina” Aleksandar Olenik rekao je da neće glasati za Orlića jer bi to značilo politiku kontinuiteta, a zamerio je i što prethodni saziv nije dovoljno govorio o Vojvodini.

On je naveo da niko nije glasao za Orlića, već su gradjani glasali za Aleksandra Vučića, a da Orlić pod svojim imenom nikad ne bi prešao cenzus.

“Kome će Orlić odgovarati za svoj rad? Gradjanima neće nisu ga birali. Poslanicima neće jer ga nisu predložli, nego stranka, a poslanici su čuli ko je predložen”, rekao je Olenik.

Savez vojvodjanskih Madjara (SVM) će podržati predlog SNS-a, rekao je šef poslaničkog kluba Balint Pastor koji je najavio da će sa sa naprednjacima uskoro biti potpisan koalicini sporazum.

Pastor je uveren da će Orlić dobro voditi skupštinu jer je “mlad, energičan i iskusan”.

“Orlić je iskusan poslanik, ovo mu je četvrti mandat. Bio je zamenik predsednika najveće poslaičke grupe, bio je potpredsednik Narodne Skupštine, ima bogato političko iskustvo, a ono što je bitno ima i zavidnu stručnu i naučnu biografiju”, dodao je Pastor.

Predsednik grupe “Zeleno – levi klub” Radomir Lazović ne veruje da će Orlić da doprinese boljoj atmosferi jer je on najpoznatiji po prekidanju sagovornika, plasiranju uvreda, i prvi “kada se vikom treba sakriti od argumenata”.

“On debatama pristupa metodično, on je trenirano oružje u rukama partije, on je čovek na zadatku, on ne služi gradjanima već partiji da sakrije njena nedela”, rekao je Lazović.

Kao dobru stranu izneo je da je Orlić jedan od retkih naprednjaka koji nema problem sa plagijatom doktorata, ali da “tehnike manipulacije, bahatost i oholost nije naučio na fakultetu”.

Lazoviću je replicirala poslanica i aktuelčna premijerka Ana Brnabić tvrdnjom da je njegov govor pisala poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon (von Cramon).

“Pouzdano znam da je govor koji ste pročitali pre dva dana pisala Viola fon Kramon Ona ih je ugurala u parlament zahvaljujući tome da je SNS spustia cenzus na tri posto,” izjavila je Brnabićeva.

Lider “Dveri” Boško Obradović istakao je da poslanici njegove partije ne mogu glasati “za starog Orlića”, ali da će u budućnosti podržati njegov rad, ukoliko se bude ponašao korekno kao na konsultacijama u poslednjih nekoliko dana.

Obradović je rekao da Orlić do sada nije pokazao širinu u kulturi debate, da voli da se žestoko obračunava sa neistomišljenicima i da to je na žalost bacilo senku na ozbiljnu biografiju.

“On je otac tri ćerke, završio je fakultet, pravi je doktor nauka i SNS treba da se ponosi, za razliku od onih sa kupljenim diplomama i plagiranim doktoratima”, rekao je lider “Dveri”.

Naprednjacima je poručio da kad optužuju bivši režim, povedu računa o tome da su kod sebe “primili najgore iz bivšeg režima” i dodao da bi opozicija imala veći problem ako SNS kandiduje za neku funkciju doktorku Danu Grujičić ili košarkaša Marka Kešelja, nego kad kandiduju Gorana Vesića, Sinišu Malog, Anu Brnabić ili ostale koji se povezuju sa plagijatiuma ili korupcijom.

Sednica protiče u dinamičnoj atmosferi, uz žamor, replike i povrede poslovnika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije