Rudarski kamioni krenuli ka Srbiji: Počela realizacija ugovora sa Elektroprivredom Srbije

Podijelite:

Rano jutros, u pravcu Prijepolja, iz Separacije “Doganje” krenulo je šest kamiona nosivosti 25 tona, čime je počela realizacija Ugovora o prodaji mrkog lignita potpisanog između Rudnik uglja AD Pljevlja (RUP) i Elektroprivrede. Srbije (EPS).

Danas je tzv manje kalorijski ugalj – toplotna snaga 8.000-8.500 kJ / kg. S tim u vezi, Lekić se osvrnuo i na one komentare i medijske napise koji su dovodili u pitanje isplativost ovog aranžmana.

„Rudnik uglja prodaje kalorije, a ne tonu – metaforički rečeno. Cijena uglja se formira na osnovu kalorijske moći uglja i to je nešto sa čime ne moraju svi građani da budu upoznati, ali bi svi vojni stručnjaci koji negativno komentarišu ovaj sporazum trebali to znati zbog uskogrudnih revnosti ili drugih motiva. Dakle, prema kalorijskoj vrijednosti uglja, a na osnovu bazne cijene, formira se cijena uglja. Osnovna cijena EPS-a na 8.000kJ/kg je 28,80€, dok je cijena za Termoelektranu Pljevlja za toplotnu snagu 9.211kJ/kg 27e. Ovo je cijena za male granule iz cjenovnika. Za toplotnu snagu od 9.211 kJ/kg, koja se distribuira u Termoelektranu, cena uglja za EPS bi bila 33,15 € po toni, što je 20% više od cene za istu toplotnu snagu u odnosu na Termoelektranu. Fabrika, što je, složićemo se, značajan procenat“, rekao je on.

S druge strane, kada govorimo o cijeni za građane Pljevalja, dodaje Lekić, riječ je o cijeni za tzv. veliki asortimani čija je toplotna snaga 14.500 kJ/kg i nikako se ne može porediti sa cijenom manje kaloričnog uglja.

“Cijena za velike asortimane je mnogo veća po gJ u odnosu na ugalj koji se prodaje Termoelektrani. Da podsjetim, trenutna cijena od €/gJ za Termoelektranu je 2.931, dok je za velike asortimane 3,86 €/gJ. Izraženo u procentima, ugalj za Termoelektranu je 25% jeftiniji od uglja koji se distribuira građanima. Takođe, bitno je napomenuti da za ove uglje od 8.000 kJ/kg koje isporučujemo za EPS cena od €/gJ iznosi čak 3,60 €, što se opet uklapa u cenu sitnog uglja koji dajemo za masovnu potrošnju”, rekao je Lekić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije