RZS: Do 30. oktobra popisano 6.3 miliona gradjana, popis se produžava u devet gradova

Komentari:12

Podijelite:

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova nije u svim gradovima završen kako je bilo predvidjeno, do 31. oktobra, zbog čega će u tim gradovima i opštinama biti produžen za jedan do sedam dana, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

RZS navodi da “u pojedinim gradovima nisu popisani svi gradjani”, zbog čega je odlučeno da se popisivanje produži u pojedinim gradskim opštinama u Beogradu, kao i u Užicu, Valjevu, Smederevu, Pančevu, Šapcu, Novom Sadu i Subotici.

Predsednik popisne komisije u Novom Pazaru Džemil Divanefendić najavio je juče na konferenciji za novinare, da će popis stanovništva i u tom gradu biti produžen za sedam dana.

“U prvim danima novembra biće organizovano telefonsko dežurstvo u Republičkom zavodu za statistiku i u svim jedinicama lokalne samouprave, kako bi gradjani koji iz bilo kog razloga nisu popisani mogli da se jave dežurnom popisivaču radi popisivanja”, navodi se u saopštenju RZS.

Prema poslednjim podacima koje je objavio RZS, do 30. oktobra popisano je više od 6.3 miliona stanovnika u Srbiji, preko 2.4 miliona domaćinstava i oko 3.4 miliona stanova.

Popis stanovništva počeo je 1. oktobra i u većini mesta je završen 31. oktobra a sprovodilo ga je oko 15.000 popisivača koji su prošli obuku u RZS, koji su gradjanima postavljali ukupno 69 pitanja.

Kako je najavljeno iz RZS, prvi rezultati popisa biće poznati za jedan mesec.

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine, Srbija je imala 7.186.862 stanovnika, a tada je popisano i 2.487.886 domaćinstava i 2.423.208 nastanjenih stanova.

Finansijska sredstva za sprovodjenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine zajednički su obezbedjena iz republičkog budžeta i iz Evropske unije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije