Sandžak: Novom Pazaru uručena vrijedna donacija Republike Turske

Podijelite:

Gradu Novom Pazaru danas je uručena donacija Republike Turske, koja će pomoći pri sanaciji posljedica nedavnih poplava, ali i u slučaju novih elementarnih nepogoda. Institucije Republike Turske opredijelile su vrijednu opremu za najveći grad regije Sandžak. Donacija obuhvata pet muljnih pumpi, deset pumpi za izbacivanje vode, petnaest sušilica i oko stotinu pari gumenih čizama i kabanica, javlja Anadolija.

U ime građana Novog Pazara na brzoj reakciji iz Republike Turske zahvalio je pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović, istakavši da se u nevolji poznaju pravi prijatelji, a da Republika Turska uvjek prva reaguje u takvim situacija prema lokalnim samoupravama u Sandžaku, posebno kroz konkretne primjere, donacije i pomoć.

On je zahvalio predsjedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoanu, generalnom konzulu Turske u Novom Pazaru Bašaru Bašolu i narodu Turske što uvek pomažu ovom kraju.

Uručivši vrijednu donaciju, ambasador Turske u Beogradu Hami Aksoy rekao je da Sandžak i bratski narod na podršku i pomoć Turske uvjek mogu da računaju.

Dobri odnosi dvije države i dvojice predsjednika ogledaju se u brojnim rezultatima, naveo je Aksoy.

“Kada smo čuli za velike poplave koje su zadesile ovaj kraj, kontaktirao sam direktora AFAD-a i uputio mu zahtjeve gradonačelnika Novog Pazara za neophodnu pomoć. Delegacija AFAD-a odmah je stigla u Novi Pazar i oni su uložili napor po pitanju nabavke opreme koju smo mi danas predali. AFAD je institucija kojom se ponosimo, jer oni uvjek brzo reaguje u ovakvim situacijama. Oni su izvršili analizu toga šta je sve neophodno i ta oprema je predata upravi”, rekao je ambasador Turske u Beogradu Hami Aksoy.

Aksoy je rekao da će Turska uvjek pomagati Sandžaku i da će u tome uvek biti prva zemlja.

“Što su bolji odnosi dve države, to će biti i bolji odnosi sa našim bratskim narodom u Sandžaku. Prošle godine smo sa Vučićem ovde otvorili put od Novog Pazara do Tutina, koji je izgradila naša kompanija Tasyapi. Mi pridajemo veliki značaj razvoju ovog kraja, a to čini i predsednik Srbije Aleksandar Vučić”, rekao je Aksoy.

Prethodnih dana Novi Pazar, Sjenicu, Tutin i Prijepolje obišli su eksperti AFAD-a. Sagovornici su, osim današnje primopredaje donacije, dogovorili i dalje korake u pomoći ovom kraju u prevenciji i djelovanju u slučaju elementarnih nepogoda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije