„Savremeni problemi matematike, mehanike i informatike (CPMMI2022)“: Revolucija sa vještačkom inteligencijom

Komentari:12

Podijelite:

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) održava se međunarodna konferencija pod nazivom „Savremeni problemi matematike, mehanike i informatike (CPMMI2022)“.

Glavni cilj sedmog po redu naučnog skupa u Novom Pazaru je razmjena ideja i saznanja i unapređenje kvaliteta ovih naučnih oblasti.

Predsjedavajući konferencije prof. dr Ćemal Dolićanin rekao je da je ovaj skup od veoma velike važnosti za ovaj univerzitet, s obzirom da je najmlađi u Srbiji.

“Mi smo u prostoru visokog obrazovanja najmlađi i zbog toga je ova konferencija od veoma velike važnosti iz prostog razloga što smo uspjeli da uđemo u najsavremenije tokove fundamentalnih nauka kao što su matematika, mehanika i informatika, odnosno savremene tehnologije koje danas u svakom koraku, svakom poslu predstavlja osnovni alat”, rekao je Dolićanin, jedan od eminentnih profesora matematike u regionu i prvi rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Profesor Dolićanin je kao jedan od najeminentnijih profesora matematike i prvi rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru istakao da je glavni cilj naučnog skupa da vodeći profesori, naučnici i istraživači razmjene ideje i saznanja i doprinesu unapređenju kvaliteta ovih naučnih oblasti.

  • Vještačka inteligencija i kontrola svijeta

Na prvoj sesiji konferencije obratio se profesor računarstva i prorektor Univerziteta Singidunum iz Beograda, Milan Tuba, koji je govoreći o posljednjim dostignućima IT tehnologije podsjetio da je za razliku od ostalih naučnih grana računarstvo oblast sa najviše revolucionih promjena.
Ukazao je da je trenutno “velika revolucija” sa vještačkom inteligencijom koja utiče na sve aspekte svakodnevnog života, a to su sa stručne strane “populacione neuralne mreže i klasifikacija digitalnih slika”.
Pojasnio je to na primjeru vozila bez vozača ili dijagnostike u medicini kada se “analizom informacija sa senzora i nekoliko kamera dobija odgovor šta da se radi” i to su sve “problemi klasifikacije”.

“Vještačka inteligencija je generalni okvir u kojoj se sve to dešava, a u okviru vještačke inteligencije je ključni problem klasifikacija te tehnologije. Radi se o tome da posmatramo neki skup entiteta sa osobinama i sad po tome treba da napravimo neki algoritam klasifikacije da, kad vidimo neki novi entitet možemo da kažemo da li pripada ili ne pripada nekoj klasi. Kod vozila bez vozača koriste se senzori kao najbitniji dio vještačke inteligencije, najčešće kamere sa kojih dolaze slike i one treba da se analiziraju u realnom vremenu, da se u tim slikama otkrije šta se nalazi, saobraćajni znak, da se klasifikuje, ima li znaka ili ne i slično. Sve to treba da se analizira u djeliću sekunde”, pojasnio je profesor Tuba, koji je uvršten na Stanford Univerzitet listi u vrhu od 2 posto naučnika svijeta u svim disciplinama i to na obje verzije te liste, za cjelokupni doprinos tokom karijere i doprinos u prethodnoj godini (2021).

Kazao je i da je, na osnovu skupljanja velikog broja informacija i njihove analize, potpuno istim sredstvima, moguće u potpunosti kontrolisati svijet i o svakom pojedincu znati više nego što on zna o sebi.

“Na osnovu podataka sa mobilnog telefona, podataka o lokaciji, ko je bio blizu koga, na kojem mjestu, kojom brzinom hoda, koji puls pravi i drugih informacija. Trilioni i trilioni informacija se o svakome skupljaju i sve to može da se klasifikuje. Na osnovu tih informacije može da se kaže ovaj će na sljedećim izborima za ovoga da glasa, ovaj će da uradi tako, ovaj će da pristane na smanjenje plate. Bilo šta što može da utiče na život bilo koga”, istakao je eminentni profesor dodavši da iskustva pokazuju da, “kada tražite avionsku kartu visina cijene zavisi u odnosu na računar sa kojeg tražite”.

Zaključio je da su u osnovi svega toga su neuralne mreže, kao linerani matematički model, a revolucija u ovim tehnologijom je uslijedila u posljednjih 15 godina zbog postojanja velikog broja raznih podataka.

Renomirani naučni skup otvorio je akademik Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) prof. dr Stevan Pilipović koji je predstavio nove rezultate istraživanja u oblasti geometrije.
Tokom trodnevne konferencije više od 50 profesora i naučnika iz zemlje i inostranstva će predstaviti primjere naučnih dostignuća ali i izazova.

Na ovoj visokoškolskoj ustanovi istovremeno se održava i Međunarodna konferencija za elektroniku, telekomunikacije, računarstvo, automatiku i nuklearnu tehniku „ETRAN 2022”.

Dvije međunarodne naučne konferencije su okupile više od stotinu univerzitetskih profesora, naučnika i istraživača u oblasti tehničkih i matematičkih nauka, pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije