SDA Sandžaka: Politika odgovorna za genocid nad Bošnjacima mora biti adekvatno osuđena na njenom izvoru

Iz SDA Sandžaka su ponovili stav da “politika koja je dovela do genocida nad Bošnjacima u Srebrenici” mora biti adekvatno osuđena na njenom izvoru, a ostvarena politička dobit poništena, kako nove generacije ne bi snosile odgovornost za zločine koje je neko počinio u njihovo ime

Podijelite:

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka saopštila je danas da zahtjeva od Ujedinjenih nacija da rezolucijom o genocidu u Srebrenici poništi “političku dobit koje su srpske oružane snage ostvarile teritorijalnim osvajanjima silom i etničkim čišćenjem u međunarodno priznatoj državi Bosni i Hercegovini”.

Iz SDA Sandžaka su ponovili stav da “politika koja je dovela do genocida nad Bošnjacima u Srebrenici” mora biti adekvatno osuđena na njenom izvoru, a ostvarena politička dobit poništena, kako nove generacije ne bi snosile odgovornost za zločine koje je neko počinio u njihovo ime.

“Ovo je naša obaveza da bi nove generacije mogle u miru da grade svoju srećnu sadašnjost i sigurnu budućnost”, saopštili su iz SDA Sandžaka.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija će na zatvorenom sastanku raspravljati o Nacrtu rezolucije o “Međunarodnom danu refleksije i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine”.

Tekst dokumenta nije zvanično objavljen, a glasanje o rezoluciji, koju su predložile Nemačka i Ruanda, a podržale zapadne sile poput Sjedinjenih Američkih Država i Francuske, ali i Slovenija i Severna Makedonija, zakazano je za 2. maj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije