Sejdović: Za vrijeme SDA Sandžaka, još 2004. godine,  su očišćena korita i urađeni nasipi u industrijskoj zoni

Podijelite:

Nakon što su dvojica građana Novog Pazar izgubila živote u nabujaloj Trnavici, pokušavajući da spriječe izlijevanje vode u svoja dvorišta, u javnosti se otvorilo pitanje odgovornosti nadležnih službi organa lokalne samouprave. Opozicione stranke SDA sandžaka i Stranka pravde i pomirenja (SPP) su zatražile odgovornost, podnošenje izvještaja i ostavku gradonačelnika Nihada Biševca.

Odbornik SDA Sandžaka i bivši član lokalnog Štaba za vanredne situacije, Nafilj Sejdović, na prozivke iz redova Sandžačke demokrtaske partije (SDP) da „SDA Sandžaka, dok je bila je na vlasti u Novom Pazaru, ni jedan centimetar, rječnog korita nije ukoritila“, podsjeća da su još 2004. godine,  očišćena rječna korita nizvodno niz rijeku Rašku, Banjsku i Deževsku, na području industrijske zone i urađen nasip od Carske ćuprije do ispod naselja Banjska petlja.

Sejdović ukazuje da u slučaju elementane nepogode Krizni štab predlaže, usvaja i sprovodi niz mjera na zašiti ljudskih života i imovine na teritoriji grada.

 „Kriznim štabom rukovodi gradonačelnik ili predsjednik opštine. U Novom Pazaru bilo je poplava 2004. i 2006. i 2008. Konkretno 2004. godine urađen je nasip nasip od Carske ćuprije, nizvodno, pored industrijske zone sve do Banjskog naselja. Na taj način sačuvana je imovina, prije svega ljudski životi. Osim toga locirana su kritična mjesta na teritoriji grada, Jusuf potok, uzvodno rijekom Raškom uz naselje Selakovac, u naselju Donji Šutenovac uzvodno uz rijeku Jošanicu do silosa i rijeka Trnavica. Sva mehanizacija javnih preduzeća, kao i mehanizacija privatnih građevinskih firmi, dužna su po zakonu da sprovodi mjere koje je preuzeo Krizni štab na sprečavanju eventualnih šteta i posljedica od poplava“, kazao je on.

Podsjeća da je nakon velike poplave 1979. godine ukorićen dio korita rijeka Raške i Jošanice i da dvije i po decenije nakon toga, sve do 2004. ništa nije rađeno na čišćenju i uređenju rječnih korita.

 „Na ovom terenu, gdje se nalazimo, korito rijeke Raške je bilo zatrpano. Odlukom kriznog štaba ono je očišćeno, prudubljeno. Od Carske ćuprije, duž industrijske zone i nizvodno do banjskog naselja“, podsjetio je Sejdović.

Poručuje da nije bitno šta je ko uradio već da treba da postoji odgovornost.

„Ovdje je bitno da, onog dana, kada se dogodila tragedija u Novom Pazaru, oni koji su trebali biti na terenu nisu bili na terenu. To je, na svom profilu, objavio zamjenik predsjednika Sandžačke demokrtaske partije (SDP) i ministar u Vladi Republike Srbije, Husein Memić. Jasno je rekao da gradski činovnici i funkcioneri koji su pogasili telefone i nisu se javljali, da trebaju sami da podnesu ostavku. To govori da Krizni štab nije funkcionisao i tu postoji komandna odgovornost“, istakao je on.

Na zahtjev odbornika SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja u vezi poplave od 19. januara zatražena je vanredna sjednica Skupštine grada Novog  Pazara na kojoj bi bio podnijet Izvještaj gradonačelnika u vezi sa preduzetim i planiranim preventivnim, operativnim i drugim mjerama na zaštiti života i imovine građana Novog Pazara. Prema nezvaničnim potvrdama ta sjednicu zakazana je za srijedu, 1. februar, ove godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije