Selaković: Ministarskim mjestima ne rješavaju se suštinski problemi Bošnjaka

Tu je i pitanje rezolucije o genocidu u Srebrenici i suočavanju sa prošlošću čime se bavi isključivo civilno društvo, a Bošnjaci koji sede u Vladi nemaju stav o tome ili ga javno ne iznose

Podijelite:

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Bojana Selaković izjavila je danas da je izborom dvojice Bošnjaka (Huseina Memića i Usame Zukorlića) za ministre nastavljen “stabilokratski manjinski režim” kojim pripadnici manjinskih naroda dobijaju funkcije, ali se ne rješavaju suštinski problemi te zajednice.

“Nije normalno da se na konkursu za prijem novih vatrogasaca u Novom Pazaru ne zaposli nijedan Bošnjak, to ne odgovara etničkoj slici područja i podsjeća na prošla vremena i način kako se srpska država odnosila prema Albancima na Kosovu. Tu je i pitanje rezolucije o genocidu u Srebrenici i suočavanju sa prošlošću čime se bavi isključivo civilno društvo, a Bošnjaci koji sede u Vladi nemaju stav o tome ili ga javno ne iznose”, poručila je Selaković.

Ona je za Sto plus radio kazala da neprikladne proslave Božića i Ramazana u Novom Pazaru mogu biti veoma opasne i “dovesti do spirale u kojoj se situacija ne može držati pod kontrolom i gdje stvari mogu eskalirati”.

“Posebno je problematičan način na koji je to ispraćeno u Beogradu, aktiviranjem čitave propagandne mašinerije. Oni koji su organizovali prvu proslavu (za Božić), računali su da će desiti druga (za Ramazan). Ako se pogleda trenutak i šta se paralelno dešava, vrlo jasno vidimo da je moguće da će Novi Pazar i Sandžak ponovo biti korišćeni kao alat ili poligon da bi se uticalo na neke druge procese”, rekla je Selaković.

Ona je pozvala sve političke aktere da budu svjesni svoje odgovornosti za očuvanje mira i dobrih međuetničkih odnosa u Sandžaku.

Selaković je ocijenila da sastav nove Vlade Srbije pokazuje da “suštinski i strateški cilj” Srbije nisu evropske integracije, već balansiranje između različitih međunarodnih političkih aktera.

“Nije cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji, već samo ostanak na evropskom putu kao jednom od načina da se obezbijede odgovarajući resursi koji će onima koji su na vlasti omogućiti ostanak na vlasti. Ponašanje aktera iz Srpske napredne stranke je takvo kao da neko iz Brisela želi da Srbiju na silu uvuče u EU, a Srbija se brani. Zaboravlja se činjenica da je Srbija sama tražila da se učlani”, rekla je Selaković.

Ocijenila je da dio problema leži i u Evropskoj uniji, odnosno, tolerantnom odnosu pojedinih država članica prema takvom ponašanju Srbije.

“Sve dok evropski akteri budu imali razumijevanje za takav pristup, imaćemo balansiranje i shvatanje evropskih integracija samo kao modela za dobijanje značajnijih finansijskih sredstava. No i pored toga, smatram da su, uz sve manjkavosti i dugo trajanje, evropske integracije jedina opcija za dugoročni mir na Balkanu i jedini način da se ovo društvo reformiše”, zaključila je ona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije