SEOS: Kompanija pokušava da izvrši još geoloških istraživanja na teritoriji Rekovca

Komentari:12

Podijelite:

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) saopštio je danas da kompanija Balkan istraživanja d.o.o. pokušava da nastavi sa aktivnostima na teritoriji rekovačke opštine i izvrši još geoloških istraživanja, iako je lokalna Skupština opštine jednoglasno donela odluku da se aktivnosti kompanije stopiraju.

“Pomenuta kompanija je dobila odobrenja za geološka istraživanja različitim rešenjima na ukupnoj površini koja iznosi gotovo polovinu površine teritorije naše opštine, oko 175 kilometara kvadratnih, a površina opštine je 366, i u kontinuitetu se nastavlja na teritoriju opštine Jagodina na još 99 kvadratnih metara”, naveli su u saopštenju SEOS.

Ta kompanija, kako se tvrdi u saopštenju, ima istovetna rešenja da, pored Rekovca i Jagodine, istražuje na teritorijama Pranjana, Dobrinje i Kojerića.

Podsetili su da je i lokalna Skupština opštine jednoglasno donela odluku da se pristupi dopuni i izmeni Prostornog plana opštine kako bi se takve aktivnosti kompanije stopirale. Navode da je kompanija lokalnoj samoupravi slala dopis u kome najavljuju nastavak izvodjenja “istražnih bušotina”, na šta po Zakonu imaju prava, tražeći da opština o trošku kompanije formira tročlanu komisiju koja će danonoćno da nadzire radove i spočitavajući opštini da od taksi koje je kompanija uplatila i lokalni budžet ima koristi.

“Nude garanciju od 100.000 evra u slučaju da do zagadjenja dođe prilikom izvodjenja bušotina. Na to su dobili odgovor da ne postoji zakonski osnov za formiranje zajedničke komisije za stručni nadzor nad vršenjem geoloških radova, jer je to zapravo nadležnost Ministartsva rudarstva i energetike. Zašto se kompanija obraća lokalnoj samoupravi koju niko ni za šta nije pitao i koja nema kapaciteta niti ingirencija za takav nadzor, a ne obraća se nadležnom Ministartsvu koje je izdalo rešenja”, navode u saopštenju.

Upitali su na osnovu čega je kompanija procenila da je 100.000 evra dovoljno da se pokrije eventualna šteta koja bi zagadjenjem nastala.

Meštani opštine Rekovac i Savez ekoloških organizacija Srbije i SEOS poručili su nadležnima da neće dati zemlju, davodeći da nikakvi pritisci niti pretnje neće ih naterati da promene mišljenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije