Sesija “Kruga 99”: Građani BiH taoci miješanja Hrvatske i Srbije u političke odnose

Foto: fb/sedad.dedic

Podijelite:

Građani Bosne i Hercegovine su taoci miješanja Hrvatske i Srbije u političke odnose u državi, izjavio je u nedjelju Sedad Dedić, profesor zeničkog Pravnog fakulteta, javlja Anadolija.

Dedić je kao uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Kontinuitet udruženih iredentističkih poduhvata od Referenduma ‘92 do danas”, podsjetio da je referendum pravna historijska činjenica koji je donio nezavisnost BiH, te je proveden u skladu s međunarodnim pravom.

“Referendum, koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, uveo je BiH u društvo nezavisnih suverenih članica Ujedinjenih nacija. Pravno je priznat i pravno proveden od pravno relevantnih domaćih i međunarodnih faktora. Akcenat je stavljan na pravnu osnovu i ispunjenost svih pravnih uslova, jer u savremenom svijetu politička mišljenja, politički stavovi su nešto što nema nikakvu težinu. Samo ono što je pravno osnovano u modernom svijetu ima budućnost”, rekao je Dedić.

Istaknuo je da je jedan od najvažnijih izvora političke nestabilnosti u BiH kontinuitet otvorenog i prikrivenog miješanja Hrvatske i Srbije u političke odnose u BiH.

“Kada bi kojim slučajem Savezna republika Njemačka na isti ili sličan način uticala u Belgiji ili Švicarskoj, jer u tim zemljama žive i Nijemci, ni te države ne bi mogle postići političku stabilnost. Zamislimo da Vlada Njemačke ili parlament raspravlja o Izbornom zakonu u Belgiji, jer tamo žive Nijemci”, rekao je Dedić i dodao:

“Građani BiH su taoci miješanja Republike Srbije i Republike Hrvatske u političke odnose u BiH. Dakle, i Hrvati i Srbi u BiH su taoci miješanja tih zemalja.”

Dodao je da je Hrvatska, kao članica Evropske unije, prije nekoliko godina donijela “pravno neodrživ zakon kojim je regulisano da Republika Hrvatska može iznajmljivati imovinu BiH na 30 godina”.

“Imamo šutnju Evropske unije na jedno eklatantno kršenje osnovnih pravnih principa”, smatra Dedić, dodajući da i Hrvatska i Srbija protupravno “otimaju imovinu svih građana BiH, vrijednu više milijardi KM”.

Kako je kazao, patriote Bosne i Hercegovine, danas imaju slobodu, svoje obrazovne i kulturne institucije, političke institucije, nezavisne klubove intelektualaca i snažnu dijasporu, ali, kako je kazao, uspavanu i dijelom hipnotiziranu.

“Posebno naglašavam da je na sceni samo borba za vlast nekih političkih stranaka, jer im je to servirano dugi niz godina kroz medije. Određeni međunarodni, politički centri su izlobirani netačnim i poluinformacijama i, naravno, određenim interesima. BiH ima veliki broj prijatelja u Briselu, Washingtonu, Istanbulu, Londonu, Parizu, Berlinu… svim drugim važnim svjetskim političkim centrima, i mislim da je krajnje vrijeme da svi zajedno skinemo prašinu mirovanja, mirnog posmatranja, prašinu isprazne kritike bez vlastite akcije sa sebe i da svi zajedno u svom dometu nepokolebljivo i odlučno dignemo glas, aktiviramo se i stanemo u zaštitu sloboda i pravne države BiH kako je propisano domaćim i međunarodnim pravom”, rekao je Dedić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije