Sinani: Najniže plate u Bujanovcu i Preševu potvrđuju diskriminaciju Albanaca

Foto: fb/kryetare

Podijelite:

Prosječne zarade u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, u kojima žive Albanci, pokazuju da se nad albanskim stanovništvom vrši diskriminacija i druga kršenja njihovih prava, tvrdi Ardita Sinani, političarka iz Preševa i savjetnica kosovskog premijera Albina Kurtija.

“U opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa i dalje je najniža plata u regionu. Opština Preševo je i ove godine opština s najnižom zaradom, sa 56.689 dinara ili oko 480 evra. U opštini Bujanovac prosječna plata od početka godine iznosi 59.811 dinara, dok je u opštini Medveđa 72.127 dinara”, kazala je Sinani, prenosi portal Bujanovačke.

Ona je, kako je rekla, koristila podatke o prosječnim zaradama za prvih pet mjeseci ove godine.

Po njenim riječima, iz zvaničnih podataka Republičkog zavoda za statistiku “jasno se vidi diskriminacija i drastično kršenje prava”.

“Prema ovim zvaničnim podacima čini se da što je veći broj stanovnika albanske nacionalnosti, to je niža prosječna plata. S druge strane, na nivou cijele zemlje prosječna plata u Srbiji je 86.220 dinara ili oko 740 evra”, navela je Sinani.

Ona ističe da se diskriminacija nad opštinama u kojima žive Albanci vrši decenijama, a da zvanična statistika samo pokazuje da nema promjene u Vladi Srbije u pogledu tretmana manjina – posebno albanske.

“Ovi podaci otkrivaju da se društveno-ekonomska represija u Preševskoj dolini proteže na dve dimenzije: u diskriminaciji pri zapošljavanju, gde je stopa nezaposlenosti u ove tri opštine najveća u Srbiji i diskriminaciji u platama za ono malo zaposlenih građana”, kazala je Sinani.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije