6.2 C
Novi Pazar
26/03/2023
NaslovnicaPolitikaSkup ministara spoljnih poslova NATO-a nastavljen sastankom Severnoatlantskog saveta

Skup ministara spoljnih poslova NATO-a nastavljen sastankom Severnoatlantskog saveta

IzvorBETA

Dvodnevni skup ministara spoljnih poslova članica NATO-a nastavljen je jutros u Bukureštu novim sastankom Severnoatlantskog saveta (NAC).

Bukurest, 29.11.2022. – Sastanak Severnoatlantskog saveta na sednici ministara spoljnih poslova sa Finskom i Svedskom odrzan je danas u Bukurestu. Sastankom je predsedavao Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. (BETAPHOTO/NATO/F.GARRIDQ-RAMIREZ)U fokusu jučerašnjeg, prvog sastanka Severnoatlantskog saveta na skupu, bilo je jačanje podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je sinoć da su šefovi diplomatija članica alijanse odlučili da pošalju Ukrajini dodatnu pomoć u gorivu i agregatima i dodao da će podrška toj zemlji biti dugoročna.

Stoltenberg je kazao da se sa skupa šalje “snažna poruka” jedinstva alijanse i nastavka podrške Kijevu i ponovio da je dostavljanje oružja Ukrajini “najbolji način da se podrži trajni mir” u toj zemlji.

Ministri 30 članica NATO-a bavili su se i pitanjem ulaska Švedske i Finske u alijansu koji se uskoro očekuje.

“Protokol o pristupanju Švedske i Finske potpisalo je svih 30 članica, a nisu ga ratifikovale jedino dve (Mađarska i Turska). Reč je o veoma brzom procesu pristupanja. Ulazak Švedske i Finske će ojačati NATO i učiniti bezbednijim i sigurnijim i te zemlje i alijansu”, rekao je Stoltenberg sinoć.

Šefovi diplomatija Švedske i Finske učestvuju juče i danas na sva tri sastanka Severnoatlantskog saveta, ključnog tela NATO-a zaduženog za donošenje odluka.

Ministri će se danas baviti i delovanjem Kine, čije povećano prisustvo širom sveta, prema rečima Stoltenberga, predstavlja svojevrstan izazov za alijansu.

“Vidimo Kinu u Africi, na Arktiku, u sajber prostoru, unutar evropskih zemalja. Vidimo različite poteze Kine sa ciljem da poveća prisustvo u Evropi, uključujući kontrolu nad važnom infrastrukturom”, kazao je Stoltenberg, navodeći da treba uzeti u obzir bezbednosne posledice kineskih ekonomskih aktivnosti.

Jedna od tema će danas biti i jačanje pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, “partnerskim zemljama koje se suočavaju sa ruskim pritiskom na različite načine”, kazao je Stoltenberg.

Bukurest, 29.11.2022. – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govori na konferenciji za novinare, danas u Bukurestu. (BETAPHOTO/NATO/Jan VAN DE VEL)Ministrima članica NATO-a, Švedske i Finske, na poslednjem, trećem sastanku Severnoatlantskog saveta pridružiće se šefovi diplomatija Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije.

IzvorBETA
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA