12.1 C
Novi Pazar
22/03/2023
NaslovnicaNajnovijeSonja Biserko: Srbi će se vratiti u kosovske institucije, Vučić manipuliše

Sonja Biserko: Srbi će se vratiti u kosovske institucije, Vučić manipuliše

“Kad padne ‘ruski svet’ pašće i ‘srpski’, onako kako ga sanja Beograd”

Izlaskom iz institucija Kosova, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, testira međunarodnu zajednicu dokle može da manipuliše, kaže za Danas Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u dogovoru na pitanje da li i kada će se Srbi sa Kosova vratiti u tamošnji sistem.

Podsjetimo, uoči ubrzanog i intenzivnijeg angažovanja Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da se konačno riješi kosovsko pitanje, odnosno ubrza proces koji bi doveo do potpisivanja takozvanog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, povod za izlazak Srba iz kosovskih institucija zvanični Beograd, odnosno vlast Aleksandra Vučića, pronašla je u neodustajanju premijera Kosova Aljbina Kurtija da odloži uvođenje preregistracija tablica u kosovske.

– Vučić, kao što znate, mjesecima diže tenzije i sistematski optužuje Kurtija. Kurti, s druge strane, neće podjelu. Vučić ima saveznike i u Prištini i u Tirani – objašnjava Biserko.

Izlazak iz institucija, napominje, dodatni je pritisak na Prištinu.

– Osim toga, Vučić stalno spinuje priču preko raznih medija a i lično da su Njemačka i Velika Britanija iza svega što Kurti radi, a kao da Sjedinjene Američke Države razumiju Srbiju. Činjenica je da SAD i EU podržavaju njemačko-francuski predlog za rješenje kosovskog pitanja. Izlaskom iz institucija Vučić testira međunarodnu zajednicu dokle može da manipuliše. Činjenica je, međutim, da su zemlje Zapadnog Balkana u Berlinu potpisale tri sporazuma. Dakle, Kosovo kao ravnopravna zemlja – kaže Sonja Biserko.

Kako dodaje, Vučić insistira na formiranju Zajednice srpskih opština pre potpisivanja sporazuma, a Kosovo nakon sporazuma.

– Mislim da će se Srbi vratiti u institucije. I međunarodna zajednica na tome insistira. Kad padne ‘ruski svet’ pašće i ‘srpski’, onako kako ga sanja Beograd – zaključuje sagovornica Danasa.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA