SPP: Rešad Plojović imenovan je za člana Komisije za vjeronauku

Podijelite:

Zalaganjem Stranke pravde i pomirenja (SPP) postignut je veliki korak u ispravljanju decenijske nepravde prema Islamskoj zajednici u Srbiji u vezi s vjeronaukom, saopštili su iz ove stranke.

Vlada Srbije donijela je Odluku o dopuni Komisije za vjeronauku kojom je za člana u ovo komisiono tijelo imenovan Rešad ef. Plojović.  

„Odluka Vlade o dopuni Komisije za vjeronauku omogućila je Islamskoj zajednici u Srbiji, kao tradicionalnoj zajednici, da ponovno sudjeluje u radu ovog tijela i povrati svoj status ravnopravnog člana“, stoji u saopštenju informativne službe SPP.

Iz SPP naglašavaju da je odluka donijeta zahvaljujući radu ministra Edina Đerleka, čime je Vlada Republike Srbije demonstrirala svoju podršku ka inkluzivnosti i jednakosti vjerskih zajednica.

„Ova odluka predstavlja pozitivan korak prema izgradnji inkluzivnijeg društva i promicanju vjerske jednakosti u Srbiji. Stranka pravde i pomirenja će nastaviti sa doprinosom ispravljanja počinjenih nepravdi prema Islamskoj zajednici u Srbiji“, smatraju u SPP-u.

Kako su saopštili, SPP izražava svoju posjećenost afirmaciji i jačanju Islamske zajednice u Srbiji, te još jednom naglasili da se zalažu za jednu jedinstvenu Islamsku zajednicu s administrativnim centrom u Novom Pazaru i duhovnim centrom u Sarajevu, kao i za ravnopravnost tradicionalnih vjerskih zajednica u Srbiji.

Vlada Srbije je na svojoj sjednici u julu usvojila odluku o obrazovanju Komisije za vjersku nastavu u školama, na osnovu prethodno pribavljenih prijedloga od tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica i od Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama za za članove tog tijela.

Za predsjednika komisije jednoglasno je izabran episkop bački Irinej ispred Srpske pravoslavne crkve, a za zamjenika predsednika imenovana je Snežana Pavlović iz Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Ministarstva pravde, dok je ispred Islamske zajednice Srbije imenovan Muhamed Jusufspahić.

Komisija će obavljati poslove koji se odnose na usaglašavanje predloga programa vjerske nastave, udžbenike i druga nastavna sredstva, davati mišljenja o listama nastavnika vjerske nastave i baviti se drugim pitanjima vezanim za praćenje organizovanja i ostvarivanja programa vjerske nastave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije