6.3 C
Novi Pazar
27/03/2023
NaslovnicaPolitikaSrbija nije ni svesna koliko rizikuje odbijanjem uvođenja sankcija Rusiji: Sonja Biserko...

Srbija nije ni svesna koliko rizikuje odbijanjem uvođenja sankcija Rusiji: Sonja Biserko o mogućnosti da EU zaustavi donacije

“Beograd je do sada računao da će pristup evropskim fondovima ostati na snazi ali očigledno to može i da se ospori, što za Srbiju znači gubitak 200 miliona evra godišnje”.

Rezolucija Evropskog parlamenta mogla se i očekivati imajući u vidu politički kontekst. Bez obzira što nije obavezujuća, svakako je odraz dominantnog stava prema Srbiji – kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Podsetimo, Evropski parlament je juče usvojio rezoluciju u kojoj se izričito kaže bi ubuduće trebalo donacije i novac Srbiji upućivati samo ako uvede sankcije Rusiji.

– Srbija nije ni svesna kako je njeno odbijanje da uvede sankcije Rusiji stvorilo nepovoljan odnos prema Beogradu, posebno u zemljama kao što su Poljska i pribaltičke zemlje. Beograd je do sada računao da će pristup evropskim fondovima ostati na snazi ali očigledno to može i da se ospori, što za Srbiju znači gubitak 200 miliona evra godišnje – kaže sagovornica Danasa.

Kako napominje Biserko, rezolucija takođe poručuje svim zemljama kandidatima da se očekuje napredak pre svega u pogledu vladavine prava.

– Očekuje se, što do sada nije bio slučaj, i veći nadzor nad reformama. Posebno je zanimljiv deo uticaju trećih strana u demokratske i izborne procese – kaže sagovornica Danasa.

Aktuelna događanja u Srbiji, dodaje, te sve veće vezivanje za Rusiju, stvaraju utisak da je teško poverovati da će Srbija biti sposobna i spremna da napravi takav obrt u svom ponašanju i suštinskom opredeljenju za članstvo u EU.

– Srbija kao i Rusija odbija evropske vrednosti, upravo one koje se navode u rezoluciji. Srbija, kao i Rusija, želi reviziju postojećeg sistema i granica – zaklkučuje ona.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA