Srbija: Saopšteni konačni rezultati parlamentarnih izbora

Komentari:12
FOTO: RIK

Podijelite:

Na sjednici, koja je održana 5. jula, Republička izborna komisija (RIK) usvojila je Izvještaj o ukupnim rezultatima Izbora za narodne poslanike Narodne skupštine.

Prema rezultatima, najviše mandata u novom sazivu parlamenta imaće lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” – 120 mandata, na osnovu 1.635.101 osvojenog glasa, saopštio je predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević.

Izborna lista „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije” osvojila je 38 mandata ili 520.469 glasova, dok je lista „Ivica Dačić – premijer Srbije” dobila 31 mandat, sa 435.274 glasa.

U republičkom parlamentu naći će se i izborna lista „Miloš Jovanović – Nada za Srbiju” sa 15 mandata, kao i „Moramo – Akcija – Ekološki ustanak” sa 13.

Lista „Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici” i lista Boška Obradovića imaće po 10 mandata, javlja Tanjug.

Izborna lista Saveza vojvođanskih Mađara imaće pet mandata, dok će tri poslanička mjesta imati lista „Muftinijin amanet” Usamea Zukorlića.

Po dva mandata pripala su listama „Zajedno za Vojvodinu” i SDA Sandžaka.

Od trenutka proglašenja konačnih rezultata, počinje da teče rok od 30 dana za sazivanje Skupštine Srbije.

Proglašenje konačnih rezultata odlagano je zbog izbornog mjesta u Velikom Trnovcu u opštini Bujanovac, gde je zbog nepravilnosti, nesuglasica i dojava o bombi glasanje održano čak pet puta.

Dimitrijević je naveo i da je na izbore izašlo ukupno 3.810.559 birača, od 6.502.307, koliko ih je upisano u birački spisak.

Glasanje je obavljeno na 8.267 biračkih mjesta. Bilo je 112.722 nevažećih glasačkih listića.

Po formiranju novog parlamenta, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade Srbije.

Konstituisane Narodne skupštine Republike Srbije očekuje se do kraja ovog mjeseca, najavio je predsjednik odlazećeg saziva parlamenta Ivica Dačić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije