Stano: Odbacujemo navode Srbije o Euleksu

Foto: ps/fb.GlasAmerikeVOA

Podijelite:

EU očekuje od predstavnika Srbije i Kosova da bezuslovno dođu na sastanak u Brisel i da pokažu razumniji stav kao partneri koji teže članstvu u EU, navodi se u pisanom odgovoru portparola EU Petera Stana Glasu Amerike. Stano kaže i da se “kategorički odbacuju navodi Srbije o misiji EULEKS” koje je u nedelju iznio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Portparol EU je ponovio da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj uputio poziv Vučiću i Kurtiju za sastanak u Briselu.

“Datum susreta u Briselu još nije određen jer strane nisu potvrdile učešće, i umesto toga su odabrale da javno iznose kontraproduktivne primjedbe”, navodi se u odgovoru Glasu Amerike i dodaje da je sastanak prilika za lidere da pokažu da su konstruktivni i žele da nađu rešenje.

“I to nije da bi se zadovoljio Brisel, nego je reč o budućnosti Kosova i Srbije. Manjak angažmana na deeskalaciji i nastavku dijaloga imaće štetne posljedice po građane. I za to će biti odgovorni samo lideri, niko drugi”, navodi se u odgovoru iz Brisela.

Predsjednik Srbije je u nedelju rekao da mu “ne pada napamet da razgovara sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem dok se ne oslobode uhapšeni Srbi” i da ne zna da li će ići u Brisel. Kosovski premijer takođe nije rekao da li će ići.

Visoki predstavnik i članice EU očekuju razumniji stav od partnera koji teže pridruživanju EU, navodi se u odgovoru Petera Stana.

“Oni (predsjednik Vučić i premijer Kurti) su pozvani u Brisel i očekujemo da dođu bez postavljanja uslova: pronalaženje rešenja je, najprije, u interesu građana Srbije i Kosova. Nadamo se da su lideri svjesni da EU i države članice prate njihovo ponašanje, da li postoji spremnost za deeskalaciju i rješenje situacije. To će biti tema i redovnog mjesečnog susreta ministara spoljnih poslova EU sljedeće nedelje, a uskoro će biti donijeti i važni zaključci Evropskog savjeta. Sve to će se odraziti na put Srbije i Kosova ka članstvu”.

Portparol EU je odgovorio i na upit Glasa Amerika da prokomentariše navode predsjednika Srbije koji je oštro kritikovao misiju EULEKS, za čije pripadnike je rekao da su “lažovi” koji “vrše lažni monitoring na administrativnoj liniji”, “dopuštaju upucavanje Srba i podržavaju Kurtija”.

“Kategorički odbacujemo optužbe Srbije protiv naše misije. Da se podsjetimo da je i osoblje EULEKS-a, kao i naša vozila, bilo meta napada na terenu. Od Srbije očekujemo da sarađuje po pitanju privođenja pravdi odgovornih za nasilje nad međunarodnim trupama, novinarima i ostalima na sjeveru Kosova”, navodi se u odgovoru Petera Stana.

Kada je reč o misiji EULEKS, iz EU podsjećaju da je reč o najvećoj civilnoj misiji za Kosovo koja “ispunjava mandat u skladu sa visokim profesionalnim standardima u teškim okolnostima”.

Tagovi: EU EULEX Srbija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije