Stejt department: Suverene odluke Podgorice, Sofije i Podgorice o vazdušnom prostoru

Komentari:12

Podijelite:

Crna Gora, Bugarska i Sjeverna Makedonija su kao suverene države “donele suverene odluke o vazdušnom prostoru koje odražavaju rešenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost zbog neopravdane invazije na Ukrajinu, koja je bez povoda”, saopštio je sinoć Stejt department dodajući da SAD poziva Srbiju da uskladi svoju politiku sa ostatkom Evrope.

Na pitanje Glasa Amerike (Voice of America – VoA) o ruskoj osudi i pretnji posle otkazivanja posjete ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Begradu, zbog odluke Podgorice, Skoplja i Sofije da zatvore vazdušni prostor za njegov avion, portparol Stejt departmenta Ned Prajs (Price) je novinarima rekao da SAD pozivaju Srbiju “da se usredsredi na svoj cilj članstva u Evropskoj uniji, uključujući i da uskladi svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa ostatkom Evrope”.

“Stalno pozivamo Srbiju da preduzme korake da napreduje na evropskom putu, uključujući i da diversifikuje izvore energije, da smanji energetsku zavisnost od Rusije i da uskladi spoljnu i bezbjednosnu politiku sa Evropskom unijom. I dalje želimo da budemo partner Srbije i da joj pomognemo u naporima da dugoročno ojača energetsku bezbednost”, rekao je Prajs.

Na pitanje kako će SAD i NATO zaštiti tri zemlje, koje su zatvorile vazdušni prostor, od ruskih pretnji, Prajs je rekao da su sve tri članice NATO-a, a posjećenost članu pet u “odnosu na sve tri je obavezujuća”.

Kremlj je potez Crne Gore, Bugarske i Sjeverne Makedonije, koje su zabranile prelet aviona Sergeja Lavrova, okarakterisao kao “neprijateljski čin” i saopštio da “takva neprijateljska dela mogu da izazovu odredjene probleme”, naveo je Glas Amerike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije