Sud u Vranju zabranio prikazivanje filma albanskog autora iz Preševa

Foto: Ilustracija/psc

Podijelite:

Viši sud u Vranju zabranio je prikazivanje filma „Nevernik“, autora Ganija Veseljija iz Preševa zbog navodnog podsticanja vjerske mržnje i diskiminacije, preneo je danas portal bujanovačke.rs.

Navodi se i da je prikazivanje filma „Tišina ubija“ istog autora uslovljeno zahtjevom da sa špice bude uklonjen logo „Republike Kosovo“ i da bude postavljeno obavještenje da ostvarenje nije namijenjeno gledaocima mlađim od 16 godina.

Veselji je ranije izjavio da ne želi da skine sa špica logo jer je Vlada Kosova finansirala oba filma preko Albanskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

On je tada odbacio ocjene tužilaštva o sadržaju filmova, navodeći da ta ostvarenja ne podstiču mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju već da su zasnovani na „narodnim pričama i događajima“.

„Prvi film govori o čovjeku koji je strastveni ljubitelj oružja, koga u jednom trenutku njegov prijatelj prijavljuje policiji, a drugi o mladićima koji ubijaju svog daidžu i za čiji zločin se saznalo poslje 20 godina“, naveo je Veselji.

Dodao je da se u filmovima ne pominje „niti jedno srpsko ime, niti neka radnja vezana za Srbe“, da su svi glumci Albanci iz Sjeverne Makedonije, sa Kosova i iz Preševa, da je kompletna filmska oprema i scenografija iz Prištine, Skoplja i Tetova, te da su sredstva za snimanje obezbijedile institucije Republike Kosovo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije