Švajcarska od danas prvi put u Vijeću sigurnosti UN

Foto: AA

Podijelite:

Švajcarska  je od danas, po prvi put, nestalna članica Vijeća sigurnosti UN u ime grupe zapadnih zemalja, a među pet novih nestalnih članica sa dvogodišnjim mandatom nalaze se i Ekvador, Japan, Malta i Mozambik.

Vijeće sigurnosti UN ima 15 članica od kojih je pet stalnih sa pravom veta – Francuska, Velika Britanija, SAD, Kina i Rusija, a 10 se bira na period od dvije godine, ali tako da se svake godine zamjenjuje po pet članica.

Nestalne članice biraju se po regionalnom principu.

Neparnih godina u Vijeću sigurnosti UN ulaze po jedna zemlja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike i dve iz grupe zapadnih zemalja, a parnih godina dvije zemlje iz Afrike i po jedna iz Azije, Latinske Amerike i Istočne Evrope. Parna godina je početak mandata i za arapsku članicu.

Od novih nestalnih članica najviše iskustva ima Japan kome je ovo  12. dvogodišnji mandat u Vijeću sigurnosti UN, a najmanje Mozambik i Švajcarska čiji će predstavnici prvi put sjedjeti u tom tijelu.

Ekvadoru danas počinje treći, a Malti drugi mandat u Vijeću sigurnosti UN.

Više od trećine zemalja članica UN nikada nisu bile zastupljene u Vijeću sigurnosti UN. Među njima su i Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

SFR Jugoslavija je četiri puta bila nestalna članica Vijeća sigurnosti UN, a od njenog raspada su, kao samostalne države, članice tog tijela do sada bile Slovenija (1998-1999), Hrvatska (2008-2009) i Bosna i Hercegovina (2010-2011).

Nove nestalne članice Vijeća sigurnosti UN od danas se pridružuju Albaniji, Brazilu, Gabonu, Gani i Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su na toj poziciji od prošle godine, dok je predstavnicima Indije, Irske, Kenije, Meksika i Norveške 31. decembra 2022. završen mandat.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije