16.2 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaSandžakSvečani prijem za najbolje učenike u nastavi na bosanskom jeziku iz Sandžaka...

Svečani prijem za najbolje učenike u nastavi na bosanskom jeziku iz Sandžaka (VIDEO)

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je danas tradicionalni prijem za učenike generacije osnovnih i srednjih skola u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici koji su pohađali nastavu na bosanskom jeziku. Na svečanom prijemu učenicima su uručene diplome i novčane nagrade.

Prisutnima se obratio i predsjednik Izvršnog odbora profesor doktor Fahrudin Mavrić koji je naglasio da danas moramo biti sretni zbog toga što trebamo znati ko smo, šta smo, kome pripadamo i ko nam pripada.

Dragi učenici, nastavnici, roditelji i direktori krajem ove godine u našoj državi realizuje se popis stanovništva i jako je važno da na tom popisu kažemo jasno da smo Bošnjaci, da je naš jezik bosanski i da nam je vjera islam, istakao je Mavrić.

Na kraju je čestitao roditeljima na zlatnoj djeci i nastavnicima i profesorima koji su ih obrazovali i pružili im znanje, kao i da vjeruje u njih, da je ponosan na ovo što su izgradili i što će izgraditi.

Osim učenika, zahvalnice su dobili i razrednici djece koja su najbolja.
Djeca su istakla da su sretna što imaju mogućnost pohađanja nastave na bosanskom jeziku, a roditelji da su ponosni na uspjeh svoje djece.

Ove školske godine već druga generacija srednjoškolaca uspješno završava svoje školovanje i polaže prijemne za upis na željene fakultete u zemlji, ali i inostranstvu. Nastava na bosanskom jeziku u sandžačkim školama počela je 2013. godine. Danas na bosanskom jeziku nastavu pohađa 16.414 učenika.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA