Teheran: Pogibija predsjednika i ministra neće narušiti iransku politiku

Šehidska smrt iranskog predsjednika Ibrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana neće narušiti regionalnu i međunarodnu ulogu zemlje, poručuju iz iranskog Ministarstva vanjskih poslova

Podijelite:

Šehidska smrt iranskog predsjednika Ibrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana neće narušiti regionalnu i međunarodnu ulogu zemlje, poručuju iz iranskog Ministarstva vanjskih poslova.

U saopštenju od ponedjeljka, ministarstvo je izrazilo saučešće plemenitoj iranskoj naciji zbog smrti popularnog predsjednika i njegovog ministra vanjskih poslova, kao i njihovih pratilaca.

U njemu se navodi da šehidska smrt ovih istaknutih ličnosti nesumnjivo neće uzrokovati poremećaje u odlučnosti diplomatskog aparata zemlje da služi nacionalnim interesima i da neće utjecati na “pozitivnu i konstruktivnu” ulogu Islamske Republike u regionalnim i globalnim jednačinama.

Tokom protekle tri godine, Raisi i Amir-Abdollahian, kao iranski predsjednik i ministar vanjskih poslova, odigrali su vječnu i ključnu ulogu u historiji iranske vanjske politike, dodao je.

Oni su uložili velike napore da poboljšaju status Irana u međunarodnoj areni, te promoviraju konvergenciju i srdačne veze među zemljama i nacijama u regionu, ističe se.

Ministarstvo je također pozdravilo velike napore iranskog predsjednika i ministra vanjskih poslova da uspostave konstruktivne odnose u međunarodnom sistemu i podrže uspostavljanje pravde u regionu i svijetu.

Ministarstvo je također izrazilo iskrenu zahvalnost svjetskim liderima i nacijama, političkim i vjerskim ličnostima, kao i međunarodnim organizacijama na njihovoj simpatiji prema iranskom narodu i vladi i porukama saučešća.

Nakon šehidske smrti Amir-Abdollahiana, zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova za politička pitanja, Ali Bagheri Kani, imenovan je za šefa međunarodnog komiteta i privremenog ministra vanjskih poslova.

Bagherija Kanija, koji je i glavni iranski pregovarač s velikim svjetskim silama za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, imenovao je prvi potpredsjednik Mohammad Mokhber, rekao je portparol vlade, Ali Bahadori Jahromi.

Vođa islamske revolucije ajatollah Sejjed Ali Khamenei rekao je u ponedjeljak da prema članu 131. Ustava, Mokhber preuzima privremene dužnosti u vođenju izvršne vlasti sve do održavanja izbora za novog predsjednika.

Epska, inspirativna uloga predsjednika Raisija mora uvijek ostati živa

Iranski Korpus čuvara Islamske revolucije (IRGC) izražavajući saučešće zbog “časne šehidske smrti” iranskog predsjednika Ibrahima Raisija i njegove pratnje u nesreći helikoptera u pokrajini Istočni Azerbajdžan u svome saopštenju je naveo da uspomena na predsjednika  i njegova “inspirirajuća i epska” uloga u ispunjavanju važnih i osjetljivih odgovornosti u islamskom sistemu, posebno tokom njegovog trogodišnjeg predsjedničkog mandata, moraju uvijek ostati živa i služiti kao dobar model.

Dodaje se da će islamski poredak nastaviti da se kreće ka izgradnji “snažnog Irana” i promoviranju “moderne islamske civilizacije” zasnovane na razboritim smjernicama vođe islamske revolucije ajatollaha, Sejjeda Ali Khameneija i podršci iranske nacije.

Islamski establišment će odlučnije krenuti ka poražavanju i razočaravanju zakletih neprijatelja, naglasio je.

IRGC je rekao da je život predsjednika Raisija uvijek bio zasnovan na pobožnosti, iskrenosti, pravdi i povjerenju u Boga, što može voditi iranski narod u budućnosti.

Rahmetli predsjednik se uvijek trudio da probleme zemlje i naroda riješi koristeći postojeće kapacitete, navodi se u saopštenju.

Lider Islamske revolucije ajatollahul uzma sejjid Ali Hamenei je izrazio žaljenje i iranskim vlastima, narodu i članovima porodica uputio poruku saučešća povodom šehadeta predsjednika sejjid Ibrahima Reisija i njegovih saputnika u jučerašnjem padu helikoptera na sjeverozapadu Irana.

U Iranu proglašena žalost zbog šehadeta predsjednika i njegovih saputnika

Lider Islamske revolucije ajatollahul uzma sejjid Ali Hamenei je izrazio žaljenje i iranskim vlastima, narodu i članovima porodica uputio poruku saučešća povodom šehadeta predsjednika sejjid Ibrahima Reisija i njegovih saputnika u jučerašnjem padu helikoptera na sjeverozapadu Irana.

Prijevod teksta poruke saučešća prenosimo u cjelosti.

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

Svi smo mi Božiji i svi ćemo se Njemu vratiti.

Sa velikom tugom i žaljenjem sam primio gorku vijest o šehidskoj smrti borbenog vjerskog učenjaka, marljivog i radnog narodnog predsjednika Ibrahima Reisija i njegovih uvaženih saputnika.

Ovaj nesretni slučaj se desio u vrijeme još jednog dijela marljivog rada i zalaganja predsjednika i njegovih kolega.

Dragi Reisi nije znao šta je umor. U ovoj gorkoj nesreći, iranski narod je ostao bez prijatnog, iskrenog i vrijednog služnika. Iznad svega je preferirao dobro i zadovoljstvo naroda. Zbog toga, izmorenost zbog nezahvalnosti i bockanja pojedinih zloćudnika nije bila prepreka u njegovim danonoćnim zalaganjima za prosperitet i bolje sutra.

Proglašavam petodnevnu žalost i dragoj iranskoj naciji izražavam saučešće.

U skladu sa članom 131 Ustava Islamske Republike Iran, Muhammeda Muhbera imenujem čelnikom Izvršne vlasti i obavezujem ga da zajedno sa čelnicima Zakonodavne i Pravosudne vlasti, pripreme uvjete da u vremenskom intervalu, najkasnije do 50 dana, izaberu novog predsjednika zemlje.

Ambasade Islamske Republike Iran u Beogradu i Sarajevu do petka će držati otvorenom knjigu sjećanja i pozvali su građane da se upišu i na taj način odaju poštu stradalima.

Mnoge zemlje među kojima Turska, Pakistan, Irak, Indija su proglasile dane nacionalne žalosti zbog smrti predsjednika Irana Ebrahima Raisija.

“Na današnjoj sjednici kabineta, dijeleći bol iranskog naroda, odlučili smo proglasiti dan žalosti u našoj zemlji”, rekao je Erdoan nakon sastanka vlade u predsjedničkom kompleksu u glavnom gradu Ankari.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije