14.4 C
Novi Pazar
01/06/2023
NaslovnicaServisne informacijeTokom vikenda u Srbiji pojačana kontrola saobraćaja

Tokom vikenda u Srbiji pojačana kontrola saobraćaja

U Srbiji će tokom predstojećeg vikenda, s obzirom na to da se očekuje povećani intenzitet vozila na svim putevima zbog završetka turističke sezone i početka školske godine, biti sprovedena pojačana kontrola saobraćaja.

Iz MUP-a Srbije je saopšteno da će ova akcija biti usmjerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, nepropisnog preticanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisne upotrebe telefona tokom vožnje.

“Analize pokazuju da je neprilagođena brzina najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, a o značaju sigurnosnog pojasa govori podatak da od 46 putnika koji su stradali u vozilima od početka godine, čak 36 nije koristilo ovaj pojas (78 odsto), a od 106 poginulih vozača pojas nije koristilo njih 55 (52 odsto)”, predočeno je iz MUP-a Srbije.

Takođe, zbog udesa u prethodnih nekoliko dana u kojima su učestvovali autobusi koji su na međunarodnim relacijama vršili prevoz u turističke svrhe, na najvažnijim putnim pravcima kontinuirano će se sprovoditi kontrola ovakvih autobusa i vozača u cilju otkrivanja prekršaja nekorišćenja propisanih odmora i prekoračenja dozvoljenog upravljanja vozilom.

Zbog početka školske godine, saobraćajna policija će sprovoditi mjere koje se odnose na bezbjedno učešće učenika osnovnih škola u saobraćaju, a naročito đaka prvog razreda.

U zonama škola će biti akcenat na otkrivanju prekršaja nepropuštanja pješaka na pješačkom prelazu i nepropisnog prevoženja djece, a radarskim uređajima će se kontrolisati brzina kretanja vozila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, a na turističke agencije i prevoznike da obezbjede vozačima odgovarajuće uslove za korišćenje zakonom propisanih odmora.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA