Tradicionalni bajramski prijem i otvaranje izložbe „Utemeljitelj“

slike sajt - 1

Podijelite:

Bošnjačko nacionalno vijeće će i ovaj bajramski blagdan obilježiti tradicionalnim prijemom tokom kojeg će za građane Sandžaka biti otovorena izložba „Utemeljitelj“ o osnivaču Novog Pazara Gazi Isa-beg Ishakoviću.

Bajram je nacionalni blagdan Bošnjaka Sandžaka, kako onih koji žive u zemlji tako i onih koji žive u dijaspori. Bajramski dani su prilika da se podstakne širenje tolerancije, razumijevanja i humanosti među ljudima svih nacija i vjera koji žive u Sandžaku.

Izložba pod nazivom „Utemeljitelj“, koju su pripremili Bošnjačko nacionalno vijeće, Udruženje za zaštitu kulturne baštine BiH “Isa-beg Ishaković” i JU Muzej Sarajeva, biće otovorena od 21. aprila 2023. godine u Bošnjačkom nacionalnom vijeću i iz ovog najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka pozivaju sve zainteresovane da pogledaju ovu značajnu izložbu.

Cilj je, navode organizatori, široj javnosti  prikaže i afirmira ličnost Gazi Isa-bega Ishakkovića, historijski značaj i ulogu koju je imao u urbanom nastanku i razvoju “najljepšeg među gradovima”, kako su Sarajevo opisali brojni putopisci.

Sam Gazi Isa-bega Ishakkovića, zbog svog graditeljskog i prosvjetiteljskog djelovanja spada u red najznačajnijih ličnosti historije Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije