Turska u martu naredne godine predstavlja nacionalni borbeni avion Hurjet

Foto: Raşit Aydoğan - AA

Podijelite:

Turska uprava zrakoplovne i svemirske industrije (TUSAS) zvanično će predstaviti autohtoni mlazni avion Hurjet 18. marta 2023. godine

Goksel Yildirim –

Turska vrši posljednje pripreme za prvi let naprednog trenažnog i lakog jurišnog aviona, javlja Anadolu Agency (AA).

Turska uprava zrakoplovne i svemirske industrije (TUSAS) zvanično će predstaviti autohtoni mlazni avion Hurjet 18. marta 2023. godine, na stotu godišnjicu Republike Turske.

Avion posjeduje širok spektar mogućnosti i veliku nosivost na bojnom polju.

U organizaciji Ministarstva industrije i tehnologije Turske i Fondacije turski tehnološki tim T3 na Aerodromu “Samsun Carsamba”, u turskom gradu Samsunu, održava se prestižni svjetski festival zrakoplovstva “TEKNOFEST KARADENIZ”.

U sklopu ovog tehnološkog događaja izložene su brojne letjelice i bespilotni borbeni avioni, a organizuju se i razne aktivnosti za učesnike.

Generalni direktor TUSAS-a Temel Kotil kazao je za AA da je “TEKNOFEST” posebno fokusiran na mlade ljude kako bi kod njih potakao kreativnost i inovativnost.

Dodao je da kompanija koju predvodi svake godine s novim izumima učestvuje na turskom festivalu zrakoplovstva “TEKNOFEST”, napominjući da ove godine za djecu organiziraju obuku o robotima.

“Želimo također pokazati djeci i mladima da nije tako teško napraviti avion. Ovaj događaj je ispunio svrhu, jer je interesovanje za festival u Samsunu veoma veliko”, kazao je on.

Kotil je istakao da se već pripremaju za obilježavanje 100. godišnjice Republike Turske naredne godine, kada će predstaviti i novu letjelicu.

“Pripremamo Hurjet, nacionalni borbeni avion, i Atak-2, koje ćemo predstaviti 18. marta 2023. godine”, rekao je.

Kako je kazao, razvoj nacionalnog borbenog aviona je veoma važan projekat za Tursku.

“Najveće bogatstvo Turske su njeni mladi ljudi. Oni će nastaviti raditi na ovome što mi sada radimo. Već sada kod njih vidimo to uzbuđenje, možete to vidjeti u očima djece”, istakao je Kotil.

Naglasio je da s velikom odlučnošću nastavljaju raditi na velikim projektima.

“Završno montiranje Hurjeta je pri kraju. Sad se radi njegov unutrašnji dio i uskoro će biti postavljen na stajni trap. Fokusirani smo na terenska testiranja i njegov let 18. marta 2023. godine”, rekao je.

Kotil je istakao da brojni visoki državnici iz stranih zemalja posjećuju njihovu kompaniju i pokazuju interesovanje za letjelice koje proizvode.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije