Tužilaštvo za ratne zločine BIH podiglo optužnicu protiv pripadnika „Bijelih oslova“

Podijelite:

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv   Borislava Gligorević, zvanog “Beba” ili “Bebo”, rođenog 1971. godine u Snagovu, Zvornik, državljanina BiH i R Srbije,

Optuženi se  nalazi se u pritvoru.i tereti se da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, te širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, u svojstvu pripadnika TO Zvornik, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

“On je optužen da je kao pripadnik jedinice “Bijeli orlovi”, krajem mjeseca maja i početkom mjeseca juna 1992. godine u mjestu Liplje, općina Zvornik, gdje je navedena jedinica držala u nezakonitom zatvaranju više stotina civila bošnjačke nacionalnosti, sam kao i sa drugim pripadnicima jedinice, upotrebom sile i prijetnji oružjem, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje tri žrtve koje su prisilno odvajane od ostalih zatvorenika a često i od djece i porodica, te odvođene u okolne objekte gdje su nad njima počinjeni navedeni zločini”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti za krivično djelo-zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka, među kojima i 5 svjedoka i svjedokinja pod mjerama zaštite, dva stručna vještaka, kao i više od 70 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu potvrdio.

Bijeli orlovi, poznati kao Šešeljevci, Četnici ili Osvetnici su bili srpska vojna formacija u čijem je organizovanju učestvovala Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja, također ratnog zločinca.

Bijeli orlovi su djelovali u sastavu TO Zvornik, učestovale u napadima na Bijeljinu, i Višegrad. Terete se za masakr u Višegradu, masakr u Foči, za zločine u Gacku i drugim mjestima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. U proleće i leto 1992 godine “šešeljevci” su, zajedno sa “arkanovcima” učestvovali u zauzimanu Zvornika i ubistvu više od 300 zvorničkih Bošnjaka. Umiješani su u ratne zločine, od kojih su najpoznatiji izvršeni na području sela Lovas (Hrvatska),

Na čelu Bijelih Orlova bio je Dragoslav Bokan, a njegov zamjenik je bio Milan Lukić.

„Beli orlovi” su umiješani u ratne zločine, od kojih su najpoznatiji izvršeni na području sela Lovas (Hrvatska), te u Foči i Višegradu (BiH). Trojicu pripadnika „Belih orlova” osudio je Tribunal u Hagu – Milana Lukića (doživotni zatvor), Sredoja Lukića (30 godina) i Mitra Vaseiljevića (15 godina).

Pripadnici ove formacije su umiješani i u otmicu i ubistvo 19 putnika iz voza 27. februara 1993. na stanici Štrpci kod Priboja.

„Human Rights Watch” je objavio izvještaj u kome stoji da je Resor državne bezbjednosti MUP-a Srbije (sadašnja BIA) „pomagao u organizaciji i naoružavanju ove i drugih paravojnih jedinica”.

Bokan je čest gost provladinih medija (Pink i Happy), kao i skupova koje organizira Srpska pravoslavna crkva (SPC). Za učešće u zločinima jedinice na čijem čelu je biio nije odgovarao pred sudovima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije