U Al-Aksi džuma-namaz klanjalo blizu 250.000 vjernika

Foto: AA

Podijelite:

Uprkos opstrukcijama i restrikcijama izraelskih vlasti, blizu 250.000 muslimana okupilo se danas na džuma-namazu u kompleksu Al-Akse u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Jeruzalem), javlja Anadolija.

Ovo je četvrti džuma-namaz u odabranom muslimanskom mjesecu ramazanu pa su vjernici i danas pohrlili uskim ulicama jeruzalemskog Starog grada ka svetom kompleksu Al-Akse.

Mladi i stari, žene i djeca ispunili su dvorišta kompleksa Al-Akse, koja se smatra trećim najvažnijim vjerskim kompleksom muslimana, nakon Kabe u Meki i Poslanikove džamije u Medini.

Uprava islamskih vakufa u Jeruzalemu saopćila je da je u kompleksu Al-Akse danas namaz klanjalo blizu 250.000 vjernika.

Izraelska policija intenzivirala je svoje prisustvo oko kompleksa Al-Akse.

Imam i hatib Al-Akse Sheikh Ekrima Sabri istakao je u današnjoj hutbi da je važno da Al-Aksa bude uvijek puna, a posebno u ovo vrijeme nakon što su izraelske snage u jeku ramazana izvele napade i povrijedile desetine vjernika u tom kompleksu.

Podsjetivši da su izraelske snage “divljački“ napadale Al-Aksu više puta, imam Sabri je pozdravio vjernike koji dolaze na namaze u taj kompleks u znak otpora.

“Izraelski vojnici ne vide Al-Aksu kao svetinju, jer u suprotnom ne bi tako nasrtali na nju. Nema na svijetu bogomolje koja je izložena napadima kakvim je Al-Aksa. Ona pripada samo muslimanima i nema pregovora o tome. Neka svi znaju da je to vjerski i strateški stav muslimana“, poručio je imam Sabri.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije