8.7 C
Novi Pazar
27/03/2023
NaslovnicaPolitikaU četvrtak je rasplet za federalni Dom naroda, većina kantona 5 do...

U četvrtak je rasplet za federalni Dom naroda, većina kantona 5 do 12 bira delegate

Izvorklix

Centralna izborna komisija je dala rok do 2. decembra svim kantonalnim skupštinama i Narodnoj skupštini RS-a da dostave liste sa izabranim delegatima u Dom naroda FBiH i Dom Naroda PS BiH iz Republike Srpske.

Trenutno, Srednjobosanski kanton još uvijek nije dostavio liste kandidata za Dom naroda, dok su liste iz Unsko-sanskog kantona stigle danas i nisu potvrđene na sjednici.

Prema tome, ukupno osam kantona je dostavilo svoje kandidatske liste za izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH, a u tri kantona su okončani izbori u skupštinama i to u Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom i Zapadnohercegovačkom. Tako bi u većini kantonalnih skupština delegati trebali biti birani sutra.

Ukoliko neki od kantona ne izvrši izbor delegata do petka, drugog decembra, to će značiti da je prekršio zakonski rok i ti delegati bi trebali biti raspoređeni u druge kantone.

Izbor delegata se obavlja tajnim glasanjem, tako da postoji mogućnost da neki od izabranih zastupnika glasaju mimo odluka stranačkih organa. Ovo je bio slučaj u skupštini Tuzlanskog kantona kada je SDA umjesto sigurna dva delegata, dobila jedan uz žrijeb za drugi zbog glasanja u kojem očito neko od zastupnika SDA nije podržao stranačkog kolegu.

Posljednjim izmjenama nametnutim od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta, Dom naroda FBiH ima ukupno 80 delegata i to po 23 iz svakog od konstitutivnih naroda i 11 iz reda Ostalih.

Državni Dom naroda

U četvrtak će Narodna skupština RS-a izabrati delegate u Dom Naroda PSBiH, i to je jedna od priča koja je privukla najviše pažnje javnosti. SNSD sa koalicionim partnerima ima tri sigurna delegata, opozicija iz RS-a jednog. SNSD će dobiti sigurnog petog delegata ukoliko ne dođe do saradnje između Pokreta za Države i opozicije iz RS-a, što se čini malo vjerovatno.

Dom naroda na državnom nivou ima ukupno 15 delegata, 10 iz Federacije BiH i pet iz Republike Srpske. Delegati iz Federacije BiH se biraju u Domu naroda FBiH, dok se delegati iz RS-a biraju u Narodnoj skupštini RS-a.

Izvorklix
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA