U Grčkoj subvencije za zamenu kućnih električnih uređaja štedljivim

Komentari:12

Podijelite:

U Grčkoj su objavljene subvencije od 35 do 50 odsto za zamenu kućnih električnih uređaja štedljivim.

To je deo prošle nedelje najavljenog plana Vlade Grčke za vanrednu uštedu električne i druge energije u slučaju potpunog i dužeg prekida isporuke ruskog gasa i drastičnog poskupljenja struje na medjunarodnom tržištu.

Ministar životne sredine i energetike Kostas Skrekas je danas rekao za atinsku RTV “Skai” da je u državnom budžetu za zamenu električnih aparata koji troše više struje nego savremeni, predvidjeno 150 miliona evra, a zajedno sa učešćem građana očekuje se da će u Grčkoj na to biti potrošeno 300 miliona evra.

Računa se da će biti zamenjeno i 380.000 starih električnih uređaja u domaćinstvima.

Svako domaćinstvo može da zameni do tri različita aparata, ali ne može da uz subvenciju kupi dva frižidera ili dva zamrzivača, ali može da kupi dva štedljiva klima uređaja, rekao je ministar i objasnio da je cilj da se time račun za struju domaćinstva smanji za 30 odsto.

Krekas je istakao da je Vlada tu novu meru namenila prvenstvno socijalno ugroženim porodicama, pre svega porodicama sa invalidnim članom, višečlanim porodicama i porodicama s malim primanjima.

Procedura da bi se dobila subvencija za kupovinu štedljivih eletričnih uredjaja za domaćinstvo je jednostavna, ocenio je ministar: prijava može da se podnese ili na državni portal gov.gr ili u prodavnici gde se uredjaj kupuje, pri čemu treba dati ime kupca, poreski broj koji imaju svi gradjani i broj fiskalnog računa za uređaje koji se zamenjuju.

Očekuje se da sprovodjenje nove mere počne narednih dana kada će gradjani moći da počnu da znatno jeftinije kupuju štedljive uredjaje plaćajući cenu umanjenu za iznos subvencije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije