14.4 C
Novi Pazar
01/06/2023
NaslovnicaVijestiU Novom Pazaru knjige se najviše čitaju tokom ljeta (VIDEO)

U Novom Pazaru knjige se najviše čitaju tokom ljeta (VIDEO)

I pored godišnjih odmora i školskih raspusta u knjižarama u Novom Pazaru je najveća posjećenost tokom ljetnjih mjeseci, a bez knjige se ne ide ni na odmor.

Knjige se u Novom Pazaru najviše čitaju tokom ljeta, kazala je za portal behar.tv šefica knjižare Laguna Srbijana Čeperković, koja je dodala da pored Novopazaraca ovog ljeta knjižaru posjećuju i turisti, te da je knjiga postala obavezna i u toku odmora na plaži.

Ono što nam je ona istakla jeste da je veoma srećna što se građani opredjeljuju da im “pratnja” na odmoru bude baš knjiga, kako kaže većina njih traži neku opušteniju varijantu kako bi se opustili bilo gdje da odu.

“Stariji kupci većinom čitaju klasiku, ali često traže i našu preporuku kada su neki novi nazivi. Bitno je to da imamo mnogo knjiga koje interesuju naše kupce”, dodala Čeperković.

Knjižara Laguna u Novom Pazaru broji od prilike od tri do četiri hiljade naslova i to su uglavnom naslovi iz oblasti popularne psihologije koji se ovdje možda i najviše kupuju, a počeli su sa radom u Novom Pazaru 2021. godine.

Naša ekipa je razgovarala i sa osobljem Gradske biblioteke u Novom Pazaru, gdje su se i oni mogli pohvaliti posjetom naših građana, kako mlađih tako i djecom i straijima.

Kako su nam rekli iz biblioteke, ovog ljeta se mogu najveće interesovanje kod djece je za lektirom.

Pored djece tu su naravno i straiji građani, koji su redovni posjetioci, naročito ovog ljeta, upravo zbog ljetnjeg raspusta i odmora koji su sad aktuelni. Oni inače uzimaju lakšu i opušteniju literaturu.

Kako je rečeno za naš portal Anisa Fetahović bibliotekarka, biblioteka Dositej Obradović u Novom Pazaru broji oko osamdeset hiljada knjiga na odjeljenju za odrasle, a na dječijem pedeset hiljada knjiga.

Poruka iz gradske biblioteke jeste da čovjek vrijedi onoliko koliko knjiga pročita, zato treba ostaviti malo društvene mreže po strani i uživati uz neko dobro djelo i neku dobru knjigu.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA