U Novom Pazaru počela “građanska kontrola”, održana “Šetnja za rijeke”

Komentari:12
FOTO: Medin Halilović

Podijelite:

Građani Novog Pazara okupljeni oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” održali su u nedjelju “Šetnju za rijeke”, čime su obilaskom obale rijeke Raške od centra grada do naselja Selakovac uvidom u zatečeno stanje, ukazali na ovaj ekološki i društveni problem.

FOTO: Medin Halilović

Fotografisanjem i video zapisima zatečenog stanja na obalama i koritu rijeke praktično su u Novom Pazaru počeli sprovoditi “građansku kontrolu” u oblasti zaštite životne sredine.

Admir Marovac, ispred “Za zdrav Novi Pazar” je rekao da se ova grupa ljudi okupila radi fotografisanja, snimanja anomalija u rijeci Raški, ali i druženja i upoznavanja.

Cilj ovakvog građanskog aktivizma je, poručuje, kako bi pozvali nadležne da reaguju i počnu da primjenjuju sistem sankcionisanja.

FOTO: Medin Halilović

“Razgovorima, dešavanjima i pojavom u medijima, vezano za pitanje zagađenja rijeka i vazduha, stvar smo pomjerili daleko od mrtve tačke. Djeca koja su bila u šetnji su primjetila da uz obalu Raške nema kanti za smeće. Šta će im kante kada ispred kuće imaju rijeku koja ekspresno završava taj posao? Tim ljudima obični građani ne mogu da stanu na put jer nemaju mehanizma, već vlast koja može da stane na kraj tome”, rekao je Marovac.

On je potvrdio da nakon dugogodišnje obaveze da sačine Registar lokalnih zagađivača lokalna samouprava Novog Pazara to još nije učinila, a svi su “pritisli” da to učine.

“Moraće to da obezbjede, mogu to da odlažu mjesec po mjesec. Posljednji put su najavili da će do kraja septembra. Hajde da vidimo šta će da bude, ali nećemo da žmurimo. Sve pratimo”, poručio je.

FOTO: Medin Halilović

Dženan Ćeranić kaže da se šetnji pridružio iz građanskog bunta.

“Iz građanskog aktivizma da bi skrenuli pažnju na zagađenje ovih rijeka i uticali na građane da više vode računa o svojoj životnoj okolini i, naravno, nadležnima da preduzmu neke korake da se ovo ne bi ponavljalo u budućnosti.

  • U Raški ostale dvije vrste ribe

Tokom šetnje učesnici šetnje su sreli ribolovca Šefćeta Dupljaka. On kaže da bi se i pecaroši rado priključili sličnim akcijama kako bi sačuvali rijeku, jer kako naglašava prije 15 godina Raška je imala 7, a sada su ostale još dvije vrste ribe.

FOTO: Medin Halilović

“Vidite i sami, kanalizacija, sve i svašta se nađe u rijeci. Kada sam ja počeo da pecam Raška je imala mnogo više vrsta ribe, sada žive samo dvije vrste ribe. I mi ribolovci bi se rado odazvali nekoj akciji. Samo neka neko pozove da se nešto uradi”, kazao je Šefćet.

Prvu “Šetnju za rijeke” pratili su i pripadnici MUP-a u Novom Pazaru, a organizatori su najavili da će nastaviti sa ovom vrstom građanskog aktivizma.

“Nastavljamo borbu, ne stajemo, nakon ove šetnje idemo u dalje aktivnosti, jer građanska kontrola je počela i neće stati dok ne dobijemo ono što svima nama treba. Javite se i priključite se planiranju aktivnosti i na taj način direktno pomozite ovu borbu”, poručuju iz grupe građana “Za zdrav Novi Pazar”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije