0.9 C
Novi Pazar
28/03/2023
NaslovnicaPolitikaU Parizu se danas održava Mirovni forum, moguć sastanak Vučića i Kurtija

U Parizu se danas održava Mirovni forum, moguć sastanak Vučića i Kurtija

IzvorAA

Na inicijativu predsjednika Francuske Emmanula Macrona u Parizu će se danas održati Mirovni forum na kojem će, između ostalih, prisustvovati Aleksandar Vučić i Albin Kurti.

Kosovski premijer, obraćajući se putem videolinka na Facebooku, najavio je da rano ovog jutra, zajedno sa svojom suprugom i timom od šest ljudi, putuje u Pariz gdje će prisustvovati na Mirovnom forumu.

“Osim posla i večere tokom ovog prestižnog foruma, možda bi mogao da bude i trilateralni sastanak sa predsjednikom Srbije koji je tamo također pozvan”, najavio je Kurti.

Kosovski premijer je također rekao kako je uvijek spreman i zainteresovan za dijalog te potpunu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

“Imamo dva prijedloga na stolu – moj za opći okvir sporazuma predstavljen na sastanku 18. augusta ove godine u Briselu i francusko-njemački prijedlog koji ima podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, a koje su predstavili emisari Jens Plotner i Emmanuel Bonne. Principijelan dijalog sa drugima, vladavina prava jednaka za sve i mir i sigurnost na cijeloj teritoriji idu ruku pod ruku”, zaključio je Kurti.

Vučić i Kurti će, osim sastanka sa Macronom, razgovarati i sa predsjednicom Mađarske Katalin Novak, visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josepom Borellom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak.

IzvorAA
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA