U Srbiji više od 900 hiljada građana pripadnici nacionalnih zajednica

Podijelite:

Srbijanski ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov poručio je novoizabranim predsjednicima nacionalnih vijeća i predsjednicima izvršnih odbora nacionalnih vijeća nacionalnih manjina u Srbiji da su vrata resornog ministarstva bila i biće otvorena za svaku njihovu inicijativu, predlog i pritužbu.

Na svečanom prijemu u Palati Srbija priređenom predstavnicima vijeća nacionalnih zajednica u Srbiji je naglasio da su nacionalna vijeća legitimna i na temelju zakona osnovana predstavnička tijela, koja polažu pravo na samoupravu kada je riječ o manjinskim pravima – kultura, obrazovanje, informisanje i službena upotreba svog jezika i pisma.

“Njihova uloga u ostvarivanju tih prava mora biti aktivna, dok je na predstavnicima državne uprave da osiguraju sve pretpostavke da se ista i u cjelosti i u svim dijelovima javne uprave ostvare”, rekao je Žigmanov.

On je, kako je saopšteno, sagovornike zvanično obavjestio da je Ministarstvo uspjelo da, nakon deset godina, poveća budžetska sredstva u Republici Srbiji za funkcionisanje nacionalnih vijeća nacionalnih manjina za približno 17 odsto, što, kako je naveo, ne smatra konačnim, budući da će Ministarstvo nastojati da, nakon svestrane analize, unaprijedi i ovaj važan dio djelovanja.

Budžetska sredstva za rad nacionalnih vijeća nisu se mijenjala od 2014. godine.

Državni sekretar Rejhan Kurtović istakao je da je Ministarstvo svjesno izazova sa kojima se suočavaju nacionalne manjine, kao i potrebe za zajedničkim djelovanjem i saradnjom.

U Republici Srbiji više od 900.000 njenih građana su pripadnici nacionalnih manjina, organizovani u 24 nacionalne zajednice, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije