U Travniku premijerno prikazan film „Na krovu svijeta Alagić“

Podijelite:

Pred punom dvoranom Centra za kulturu u Travniku premijerno je prikazan film ”Na krovu svijeta Alagić” koji govori o akcijama oslobađanja teritorije Srednje Bosne od 1993. do 1995. godine, te predstavlja nevjerovatnu ličnost generala Mehmeda Alagića, komandanta Trećeg, a kasnije i Sedmog korpusa Armije RBiH.

Film je rađen u koprodukciji Udruženja Reakcija i Federalne televizije.

Film od zaborava nastoji sačuvati akcije koje je general Alagić izvodio sa svojim saborcima. Među, njima je i Operacija Vlašić koja je bila među najzahtjevnijim akcijama Armije BiH, te je svakako promijenila tok rata.

 „Bilo je čast služiti s generalom Alagićem, jer je on bio oficir s jasnom vizijom, koji je znao šta želi i šta hoće, a osnovni cilj je bio osloboditi Bosnu i Hercegovinu“, kazao je za Federalnu TV Salko Karajlić, bivši komandant Drugog bataljona 17. viteške slavne brdske brigade.

Mehmed Alagić bio je ratni general Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tokom rata bio je komandant 3. i 7. korpusa Armije RBiH, a nakon rata obavljao je dužnost načelnika općine Sanski Most. Mehmed Alagić preselio je na Ahiret 7. marta 2003. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije