U Tutinu otvoren Kulturni centar „15. juli“ | Prilog Behar TV

Podijelite:

U Tutinu je u subotu, na sedmu godišnjicu pokušaja državnog udara u Turskoj otvoren  Kulturni centar „15. juli“.

Tutin je dobio reprezetntativan prostor za organizaciju javnih skupova koji je renoviran i opremljen sredstvima Turske agencije za saradnju i koordinaciju – TIKA.

Na skupu Povodom obilježavanja 15. jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva Turske je rečeno da, nakon Novog Pazara i Sjenice, i u Tutinu je od strane institucija Republike Turkiye sagrađeno trajno dobro koje će, kako je istaknuto, večno održati uspomenu na ovaj važan dan.

Otvaranju Centra namijenjenoga za kulturu, turizam, omladinu i sport prisustvovali su, između ostalih, generalni konzul Turske u Novom Pazaru, Basar Basol, koordinator Turske agencije za saradnju i koordinaciju u Srbiji (TIKA) Mehmet Mete Anac, predsjednik opštine Tutin Salih Hot, narodna poslanica Selma Kučević, odbornici Skupštine opštine Tutin i javne ličnosti.

Turski konzul u Novom Pazaru Basar Basol je, ističući da je prilikom neuspjelog pokušaja državnog udara od strane terorističke organizacije FETO turskom narodu i državni posebna podrška stigla iz Sandžaka, rekao da je posebno važno da se u Sandžaku održi sjećanje na 15. juli i šehide demokratije.

 “Naša braća iz Sandžaka su tada izašla na ulice i pokazala nam podršku. Zbog toga sjećanje na 15. jul i šehide ima poseban značaj i u Sandžaku. TIKA je u tom smislu ranije u novopazarskom muzeju Ras otvorila biblioteku,a i u Sjenici predškolsku ustanovu 15. jul. Ovog puta otvaramo Kulturni centar 15. juli u Tutinu koji je TIKA renovirala”, rekao je Basol.

Koordinator Turske agencije za saradnju i koordinaciju u Srbiji (TIKA) Mehmet Mete Anac je podsjetio da je da je Kancelarija TIKA- e u Srbiji od 2009. godine do sada realizovala više od 350 različitih projekata iz raznih oblasti, a da je polovina u Sandžaku.

“Ovim projektom imali smo za cilj da Domu kulture damo medorni izgled kakav zaslužuju naša braća u Tutinu te da podržimo raznovrsniju i efikasniju organizaciju kulturnih programa, ali i da pomognemo posebno mladima. Projektima i aktivnostima koje realizujemo pokušavamo da ostavimo trag našim zajedničkim vrijednostima”,  rekao je Mete, naglasivši da će Kulturni centar 15. juli  za buduće generacije ostati simbol volje narode i pobjede demokratije i nacionalnog jedinstva.

Predsjednik Opštine Tutin Salih Hot je istakao da je turski narod prije sedam godine pokazao svoju zrelost i slobodu i sačuvao svoje dostojanstvo, zemlju i demokratiju.  Također je posjetio da su građani Sandžaka tada dali svoju podrušku bratskom narodu Turske.

“Svi smo iskazali divljenje zbog pokazane svijesti građana Republike Turske. Građani Republike Turske su cijelom svijetu održali lekciju patriotizme demokratije i pokazali kako se brani ustavni poredak svoje domovine i pokazali ša je vladavina prava. Sjećamo se svih onih koji su položili svoje živote. Zajednička crta svih vojnih udara je destabilizacija zemlje, zaustavljanje  njenog jačanja i ekonomskog razvoja. Da nije to uspjelo je dokaz da je Republika Turska danas mnogo jača, razvijenija i država koja svima pomaže, izgrađuje i radi. Evo taj primjer je kod nas u Tutinu”, istakao je Hot, navodeći da je Turska mnoge projekte i pomogle građane Tutina, među kojima je vodosnabdjevane, izgradnja pet seoskih škola, izgradnja regulacionih brana radi odbrane od poplava, kao i niz humanitarnih i drugih vidova pružene pomoći.

Hot se zahavlio za sve projekte koje je Turska realizovala u Tutinu poručivši da će nastaviti saradnju sa turskim institucijama.

Tokom svečanosti prikazan je i dokumentarni film posvećen retrospektivi događaja 15. julu, danu kada je 2016. godine pokušan državni prevrat u Republici Turskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije