Ugljanin: Bošnjaci moraju konačno da dobiju slobodu

Podijelite:

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Sulejman Ugljanin izjavio je danas da Bošnjacima treba sloboda i da jedino Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) ima pravo da kaže da li su Bošnjaci zadovoljni ili nisu zadovoljni svojim položajem u Srbiji.

On je u obraćanju medijima ponovio stav da su Bošnjacima Sandžaka neophodni mehanizmi za zaštitu od velikosrpske politike, kako se nikad više ne bi ponovio organizovani državni teror kakav je počinio Milošević devedesetih, a koji je, kako je povukao,  doživio novi politički uspon dolaskom na vlast koalicije SNS-SPS 2012. godine.

“SDA Sandžaka nije protiv Srbije ni protiv srpskog naroda, da budemo jasno. Bošnjaci Sandžaka niti su protiv Srbije niti protiv srpskog naroda. Mi smo protiv velikosrpske politike koja je dokazana opasnost za biološki opstanak Bošnjaka na Balkanu, ne samo u Sandžaku. Svima nama treba pravna država, pravna sigurnost, jednakost pred zakonom, a ne treba nam da nam Ana Brnabić ili predsjednik Srbije govore kako je Bošnjacima mnogo dobro i kako Bošnjaci dobijaju četiri puta više para od svih opština u Srbiji, što je laž i nije tačno, dobija pogrešne informacije. Nama treba sloboda, pravo na život, sloboda kretanja, ekonomski razvoj bez ucjenjivanja, a ne trebaju nam prazne priče da drugi govore o Bošnjacima”, rekao je Ugljanin.

– Zatražio je slobodu u svim sferama društva.

“Hoćemo slobodno sudstvo, slobodu medija, da mediji ne strahuju od vladajuće garniture da ne dožive sudbinu Ćuruvije ili Dade Vujasinović zato što pišu istinu. To nam treba, a da bi to obezbijedili Bošnjaci moraju konačno da dobiju slobodu, a ne da se plaše za radno mjesto”, naglasio je on.

Govoreći o rezultatima sporazuma sa Strankom pravde i pomirenja (SPP), Ugljanin je kazao da je suština osnivanja i djelovanja bošnjačkih političkih stranaka u Sandžaku zaštita vitalnih interesa bošnjačkog naroda u Srbiji.

„SDA Sandžaka i SPP su se ovim sporazumom postavile vrlo visoko na bošnjačkoj političkoj sceni u Sandžaku i tako uspješno grade svoj zajednički politički autoritet. Donošenje prave odluke u pravom trenutku je formula uspjeha. Kao prvo, Bošnjačko nacionalno vijeće, najviše političko i prestavničko tijelo bošnjačkog narod u Srbiji ima potpuni legalitet i legitimitet da odlučuje o svim pitanjima od vitalnog interesa za bošnjački narod u Srbiji. SDA Sandžaka i Stranka pravde i pomirenja su ovim sporazumom postigle ujedinjeni legitimitet sa preko 60 posto bošnjačkog biračkog tijela u Sandžaku, da legalno pokreću postupke, preuzimaju mjere po svim pitanjima za bošnjački narod u Srbiji. U svim sandžačkim opštinama ove dvije stranke čine jak stožer za formiranje stabilne bošnjačke skupštinske većine“, rekao je Ugljanin, dodavši da u Novom Pazaru čine 20 od 47 odbornika,  u Sjenici 19 od 39 odbornika i u Tutinu sa 29 od 37 odbornika.

Podvukao je i da u parlamentu Srbije čine pet poslaničkih mandata i da te činjenice govore da su ove dvije stranke ovim sporazumom vratile dostojanstvo bošnjačkom narodu u Sandžaku, te da je za realizaciju sporazuma, nakon velike distance i dugogodišnje nesaradnje, potreban lični primjer i angažman na terenu, razvijanje povjerenja i saradnje radi ekonomskog razvoja i slobode Bošnjaka.

„Ove činjenice su važan motiv da naši stranački, stručni i politički kadrovi, timovi, poslanici, odbornici i ogranci u svim opštinama, na svim nivoima rade zajedno na realizaciji svih odredaba ovog potpisanog sporazuma. Donošenje prave odluke u pravom trenutku je formula uspjeha“, poručio je on.

Upitavši zašto Bošnjaci ne mogu ravnopravno da budu zastupljeni u tužilaštvu, policiji, sudstvu, državnoj bezbjednosti, državnim službama, raznim inspekcijama, lider SDA Sandžaka je predočio da, samo kada bi se ostvarilo Ustavno pravo koje se odnosi na pravo manjinski naroda, u Sandžaku bi se u državnim službama otvorilo najmanje 3000 radnih mjesta za Bošnjake.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije