Ugljanin: Bošnjačko jedinstvo jedino rješenje za Bošnjake

Podijelite:

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Sulejman Ugljanin poručio je danas da je bošnjačko jedinstvo jedino rješenje za Bošnjake u okruženju u kojem se danas nalaze.

“Rješenje je bošnjačko jedinstvo. Obaveza svih bošnjačkih stranaka koje koriste bošnjačke glasove i beneficije kao bošnjačke stranke je, da nakon izbora, ujedine te glasove, formiraju bošnjačke ili sandžačke skupštinske većine i da na taj način, svi zajedno, jedinstveno nastupe prema državnim organima i da traže, zajedno, ovo što nudi Ustav Srbije”, rekao je Ugljanin u obraćanju medijima i podsjetio da se manjinska prava ostvaruju neposredno.

Ocijenio je da su predsjednici opština i svi nosioci funkcija dobijenih na osnovu manjinskih glasova saučesnici aktuelnog režima, zločina u školi na Vračaru u Beogradu i Mladenovcu, ali i svim zločinima kada  ubijeni mladiću u Tutinu i Priboju, Fahrudin Skarep i Ervin Ćelahmetović.

Ukazao je da postoji tolerantan odnos međunarodne zajednice prema masovnim zločinima nad Bošnjacima, prema udruženom zločinačkom poduhvatu srpskih i hrvatskih oružanih snaga nad civilnim stanovništvom u Bosni i Hercegovini i u Sandžaku.

„Jedno je ta međunarodna zajednica koja ne osjeća bol prema nama, koja se vrlo hladno odnosila prema svim zločinima nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, druga je stvar tolerantan odnos državnih organa Republike Srbije prema ratnim zločinima u Bosni, osvajanjem silom i etničkim čišćenjem bosanskih teritorija i upisivanje u katastre srpskih zemalja, svih onih teritorija u Bosni i Sandžaku kojima su srpske oružane snage na najsvirepiji način ubijale civilno stanovništvo“, rekao je Ugljanin dodavši da je u ambijentu dok državni organi veličaju ratne zločince i postavljanje policije da čuva murale postavljene u blizini škola kod zločinaca je stvorilo osjećanje da mogu vršiti zločine bez odgovornosti.

Podsjetivši da je Stranka demokratske akcije za bivšu Jugoslaviju osnovana 26. maja 1990. godine u Sarajevu kazao je da umjesto da obilježava 33 je godine stranke koja se u temeljima zasniva na vladavini prava, pravne sigurnosti i vladavine prava, SDA se danas bavi posljedicama divljačkog ponašanja i zločina, te se stoga mora zapitati ko je krivac i šta je rješenje.

„Zemlje koje čine Evropsku uniju su podržale vjerski šovinizam, nacionalfašizam i socijalni rasizam koji su temelji veliko srpske politike. Sve nas to zabrinjava. U tom smislu mi, kao SDA Sandžaka, bošnjačka stranka, smatramo da je rješenje da se izvrši revizija Akcionog plana i mi ne priznajemo više ovaj Akcioni plan prema kojem Evropa ništa ne traži od Srbije. Moramo insistirati na tome“, poručio je Ugljanin

Prema njegovim riječima treba izgraditi stabilne mehanizme da se ovakve stvari ne bi ponovile, a to je uspostavljanje nacionalne strukture zaposlenih u svim državnim organima sa javnim ovlaštenjima u sredinama gdje žive Bošnjaci i obaveza Srbije da rasvijetli sve zločine i kazni zločince nad Bošnjacima.

Govoreći o ubistvu Ervina Ćelahmetovića u Priboju zatražio je hitno sankcionisanje svih pripadnika policije koji su u prethodnom periodu javno upućivali prijetnje u učestvovali u zločinima prema Bošnjacima.

„Inspirisan tim velikosrpskim zločinima, spreman sa tim metalnim boksom na ruci ubio je jednog mladog čovjeka u Priboju. Policija, bila prisutna i druga policija koja je to mogla da priječi, ništa nisu učinili. Mi kao SDA Sandžaka tražimo, prvenstveno da se svi oni policajci koji su prije godinu dana veličali ratne zločine i prijetili Srebrenicom, da se momentalno isključe iz policije, da se na njihova mjesta zaposle Bošnjaci u Priboju. Isto tako, svi policajci koji su odgovorni za ubistvo Ćelahmetovića, da i oni budu isključeni iz policije“, predočio je on, naglasivši da je to jedina „terapija da ti nadahnuti policajci i vojnici odustanu od zločina“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije