Ugljanin: Paralelne strukture u Srbiji kao karcinom, protesti daju nadu za pozitivne promjene | Video

Podijelite:

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin ocijenio je da protesti “Srbija protiv nasilja“ predstavljaju valjan osnov za raskid sa lošom prošlošću i daje nadu da su u Srbiji moguće pozitivne promjene za sigurnu budućnost.

On je u obraćanju medijima rekao da ovi protesti predstavljaju energiju koja pokreće građane i da su ključne riječi protesta jedinstvo i odgovornost.

„Ovi protesti predstavljaju kulminaciju nezadovoljstva građana Srbije sa višedecenijskom nasilničkom i militantnom politikom u Srbiji. Nepostojanje vladavine prava, jednakosti pred zakonom, nasilničko ponašanje vladajuće strukture, privatizacija države, paralelne strukture vlasti koje u svim državnim organima decenijama vladaju u Srbiji, a za svoje postupke nikome ne odgovaraju“, rekao je Ugljanin.

Ocijenio je da „paralelne strukture uništavaju državu kao što maligno tkivo uništava ljudski organizam“.

Podsjetio je da SDA Sandžaka na ovo, neodrživo stanje, decenijama ukazuje i da je to činila proteklih decenija organizovanjem masovnih protesta i da državni organi nisu imali ni minimum razumjevanja prema zahtjevima sa tih protesta.

„Jedan od prvih protesta je bio 17. januara 2014. godine „ Za pravnu sigurnost i evropsku budućnost“ , 18. februara 2015. godine –„Za pravnu sigurnost, jednakost pred zakonom, za evropsku budućnost, 19. januara 2016. godine – „Pravda za Sandžak“, 20. januara 2017. godine – „Za pravnu sigurnost, vladavinu prava i jednakost pred zakonom“, 21. marta 2018. godine – „Skup za slobodu i sigurnu budućnost 22.decembar 2018. godine – Protestna šetnja „100 godina okupacije Sandžaka 1918-2018“, 23. decembar 2019. godine – Protestna šetnja „ Za sigurnu budućnost – Sandžak se budi“. Podsjećam da su sve ove naše proteste i zahtjeve vladajuće strukture, preko režimskih medija i njihove podaničke stranke u Sandžaku predstavljale kao neprijateljstvo SDA Sandžaka protiv Srbije i srpskog naroda, što nije tačno.

To danas potvrđuju ovi protesti. Sve ono što smo mi govorili, decenijama na našim protestima, danas se ponavlja na protestima građana, ne samo u Beogradu, nego širom Republike Srbije“, kazao je Ugljanin, ukazavši da je SDA Sandžaka preko svojih predstavnika decenijama tražila da se zločini prema Bošnjacima rasvijetle, a zločinci kazne.

Istakao je da ni međunarodna zajednica do sada nije pokazala interes da se izgrade efikasni mehanizmi kako se u budućnosti ne bi ponovi državni teror i zločini nad Bošnjacima Sandžaka, opisani na 900 strana u publikaciji „Hrnologija zla i neizvjesnosti“

„Uvijek bi ti stranci rekli vi se Bošnjaci ne slažete i nemate jednake zahtjeve, ne znamo kome da izađemo u susret. Ignorišu materijalne činjenice kada su Bošnjaci u pitanju. Ključne riječi za uspjeh su jedinstvo i odgovornost izabranih predstavnika vlasti na svim nivoima u zemlji…Sve ovo isto važi i za Sandžak. Prvenstveno odgovornost leži na građanima Sandžaka, da dobro razmisle kome daju svoje povjerenje na izborima i da one kojima daju povjerenje prate da li realizuju program koji su obećali na izborima i da od njih traže odgovornost prije nego što nastupe nepopravljive posljedice“, rekao je on dodavši da je za ovo potrebna pravna država.

Podsjetio je i da je na sjednicama Vlade Srbije kao bošnjački ministar na ove zahtjeve nailazio na ismijavanja na isti način kao što se to čini prema bošnjačkim poslanicima u srbijanskom parlamentu i naglasio da se za Bošnjake Bosne i Sandžaka još niko nije legitimisao da štiti prava Bošnjaka.

„Zbunjujuće je, ne što ovaj režim ne želi ništa da promijeni, nego što ni Evropa, Amerika i Ujedinjene nacije imaju tolerantan odnos prema zločinima koje je srpski režim izvršio prema Bošnjacima u Sandžaku. Pitaju se ljudi kakva je to Evropa u čije članstvo mi očekujemo neko rješenje. Da li u Evropi važe ista prava i za Bošnjake kao i za građane neke evropske države?..Svi narodi imaju nekog ko se aktivno legitimiše da zaštiti interse svojih sunarodnika, jedino Bošnjaci na ovom Balkanu nemaju nekoga ko se aktivno legitimisao i koji ima pravo da štiti interese Bošnjaka u svim ovim državama na Balkanu“, ukazao je lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije