Ugljanin: S Vučićem nema razgovora dok ne usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Komentari:12
Foto: Medin Halilović

Podijelite:

Predsjednik SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin poručio je da neće voditi razgovore sa srbijanskim predsjedniko Ačeksandrom Vučićem sve dok ne usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ne prestane sa negiranjem gonocida i veličanjem ratnih zločinaca.

Foto: Medin Halilović

“SDA Sandžaka, kao takva, nema mogućnosti da sama kazni negatore genocida u Srebrenici, ratne zločince koji su ubijali Bošnjake u Sandžaka u okviru državnog terora, i one koji afirmišu ratne zločince, ali ima snage da odbije razgovor koji to mogu ali ne žele to da učine. Vučić to može ali ne želi da to učini. Zbog toga smo mu rekli nema s tobom razgovora”, kazao je Ugljanin.

On je u obraćanju medijima podvukao da je “država ta koja treba da se osveti za zločine nad Bošnjacima”, a ne građani koji plaćaju poreze i da bi Vučić, koji ima moć, prihvatanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici i kažnjavanjem zločinaca skinuo odgovrnost sa svih budućih generacija srpskog naroda.

“Srpske snage su počinile genocid. Samo u Srebrenici je ubijeno 8372, a širom Bosne joše deset puta toliko. Za zločin genocida je osuđeno samo šest ljudi, a učestvovale su sve vojno-bezbjednosne agencije, oružane snage, vojska, policija, sudstvo, tužilaštvo u Srbiji, Crnoj Gori, Republici srpskoj, Bosni. Komunalna preduzeća koja su kopala i zakopavala grobnice. Cijeli svijet to zna, samo. Bošnjačke stranke nemaju snage za osvetom, insistiraćemo da se država osveti. Kao politička stranka imamo obavezu da odbijemo sve beneficije koje nam nude ti državni velikani”, istakao je lider SDA Sandžaka, naglasivši da bi ulaskom u te razgovore (s Vučićem) stvorili krivu sliku da je u ovoj zemlji sve u redu.

“Nije sve u redu i mi ćemo, kao SDA Sandžaka, govoriti dok postojimo, dok se god ne desi katarza unutar srpskog naroda i rukovodstva i, konačo, ne donesu zakon o lustraciji i policiji, tužilaštvu i sudstvu ne odvojimo zločince od normalnih ljudi”, poručio je Ugljanin.

Podvukao je da SDA Sandžaka niko nikada neće moći da kupi i da je tu, da u ime Bošnjaka, ono što valj pohvali, a ono što ne valja osudi.

Povodom 32. godine uspješne saradnje SDA Sandžaka i Partije za Demokratsko Djelovanje (PDP), predočio je da je juče održan sastanak rukovodstva ove dvije stranke koje, kako je podvukao, legalno i legitimno predstavljaju i štite interese bošnjačkog i albanskog naroda u Srbiji.

Pre njegovim riječima osnov za formiranje manjinske poslaničke grupe i u ovom sazivu čine poslanici SDA Sandžaka Enis Imamović i Selma Kučević, i Šaip Kamberi poslanik Partije za Demokratsko Djelovanje.

“Utvrđeni su osnovni principi za razgovore sa poslanicima drugih manjinskih stranaka i opozicionih stranaka demokratske orijentacije u vezi formiranja manjinske poslaničke grupe u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a to su spostavljanje vladavine prava i pravne sigurnosti, evropske i NATO integracije, donošenje Zakona o lustraciji – raspuštanje paralelnih struktura vlasti, rješavanje političkih i teritorijalnih sporova sa susjednim državama, usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, podrška Bosni i Hercegovini kao suv,erenoj i jedinstvenoj državi ravnopravnih građana i naroda”, konstatirao je lider i osnivač SDA Sandžaka.

  • Poziv Bošnjacima da se masovno odazovu na popis stanovništva u oktobru ove godine

Odgovarajući na pitanje da li će SDA Sandžaka voditi kampanju u vezi budućeg popisa stanovništva, podsjetio je da su Bošnjaci, zbog poziva na bojkot jedne političke opcije, na prethodnom popisu imli nesagledive posljedice i da je zbog toga preko 20 hiljada Bošnjaka ostalo neupisano.

On je pozvao sve Bošnjake i građane da iskažu svoj identitet i masovno se odazovu popisu stanovništva u oktobru ove godine.

“Svi oni koji imaju firme po Evropi ili im se djeca tamo školuju imaju obavezu da dođu i da se izjasne. jer oni nisu napustili ovaj kraj. Svaki živi Bošnjak i građanin ima obavezu da se upiše jer, ako se ne upiše, pravi štetu na ostvarivanju prava i sebi i svojoj zajednici jer stvara krivu sliku o broju te zajednice”, bio je izričit Ugljanin.

Na pitnje da li može da potvrdi informaciju da će izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće biti održani ove godine, podsjetio je da je SDA Sandžaka i BNV imali prijedlog da ne odlažu rokovi za narednu godinu i da misli da će taj prijedlog biti uvažen.

“Ovaj saziv parlamenta još nije konstituisan i ne može da donese zakon o odlaganju izbora. Po tom osnovu biće regularni izbori i jedva čekam te izbore, da vidimo kakva je svijest Bošnjaka i da iskoristimo beneficije iz tih izbora”, zaključio je on.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije