Alen Sejdović, nova nada atletike Novog Pazara (VIDEO)

Komentari:12

Podijelite:

Devetogodišnji Alen Sejdović iz Novog Pazara je nakon niza pobjeda na takmičenjima ove godine postao nova atletska i sportska nada. Treneri se nadaju da postane sandžački Jusejn Bolt.



Alen je na 70. uličnoj trci Beograda prošle sedmice, najstarijoj atletskom manifestaciji u prijestolnici Srbije, osvojio zlatnu medalju. Stazu od 400 metra brzonogi Alen je istrčao prvi, za 58 sekundi, i to bez jedne patike jer mu ispala u gužvi na startu. Zbog toga je dobio posebne ovacije, a kad se popeo na pobjednički tron saznao je da je bio brži od do tada najboljeg u toj konkurenciji Mateje Miladinovića iz AK Novi Beograd.

Zatekli smo ga tokom večernjeg treninga u Atletskoj škole na Atletskom stadionu u Novom Pazaru dok pod budnim okom svog baba Ersina, sa drugarima uvježbava štafetu i skok u dalj. Atletiku je, kaže, zavolio i počeo da trenira nakon što je trenirajući fudbal vidio da je najbrži i nakon prve pobjedničke trke u sprintu. Kad poraste, poručuje, planira da postane svjetski šampion.

“Trčim šprinterske discipline, na 60 i 200 metara, imam i još jednu discipline, skok u dalj. Prvi sam trenirao fudbal i video sam da sam bio brz, samo sa trčao nisam umio da driblam i poslije sam došao na prvi trening atletike, pobjedio na dosta trka, vio da mi je uspjevalo mnogo i odlučio sam da se bavim tim”, kaže maleni Alen i dodaje da mu je najdraža pobjeda bila na trci u centru Beograda.

“To je bilo svjetsko prvenstvo u Srbiji, bila je najjača konkurencija. Kad porasteš šta ćeš da budeš Alene? Svjetski šampion,”dodao je.



Trener Atletske škole u Atletskom klubu Novi Pazar Nermin Vesnić kaže da u ovoj školi rade na svim atletskim disciplinama i to sa djecom, veoma uspješno rade sve kroz igru. Malenog Alena Sejdovića spremaju za budućeg šampiona u brzim trkama.

“Sama škola atletike daje puno mogućnosti, da to sve bude kroz neku igru i zabavu, što je mnogo bitno za djeci i na taj način djeca se izdvoje, pravimo malu selekciju kao što je ovaj mali Alen Sejdović. Dijete koje je napravilo “bum”. Dijete koje je 2013. godište, a može da trči i na sprinterskim diciplinama 100, 200, 400 metara pa in a kros trkama gdje je napravio kada je na RTS krosu sve nas prijatno iznenadio. Spremamo ga da postane sprinter i nadamo se da će biti jedan Jusejn Bolt (svjetski rekorder i olimpijski pobjednik u displinama 100 i 200 metara, kao i u štafeti 4 puta 400 metara), ako Bog da”, poručio je Vesnić.


Zejla Rožajac, također trener u AK Novi Pazar, predočava da preko 70 djece trenira razne discipline, te da atletika, kao kraljica sportova produbljuje poseban takmičarski duh.

“Kroz igru, različite discipline pridobijamo djecu i širimo pozitivnu energiju…Sve što obuhava atletika, imamo bacačke discipline, skokove. Puno smo dobili time što imamo atletski stadion. Ja kad sam trenirala nismo imali, bili su lošiji uslovi. Sad djeca imaju priliku da osjete podlogu”, kazale je Zejla i dodala da je za uspjeh u atletici potrebna i motivacija i rad, te da svaki uspjeh budi želju za još većim.

Alen Sejdović dobija motivaciju i podršku i u školi “Vuk Karadžić” gdje je učenik trećeg razreda. Za njega navijaju drugari i učiteljica Lidija Hazirević:

Uporno trenira već 6 mjeseci i u tom kratkom periodu je uspio da stigne do međunarodno takmičenja koje se održalo u Splitu ove godine.Napravio je niz uspeha, pobjedivši na trećem RTS krosu, jedan od najpoznatiji kroseva na Balkanu i Evropi.

Pored postignutih rezultata u svom gradu, osvajao je zlatne medalje na takmičenjima u više gradova u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije