0.6 C
Novi Pazar
31/01/2023
NaslovnicaDruštvoCikotić: Knjiga „Robije Alije Izetbegovića“ govori o slobodi (VIDEO)

Cikotić: Knjiga „Robije Alije Izetbegovića“ govori o slobodi (VIDEO)

Ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić je rekao da knjiga „Robije Alije Izetbegovića“ knjiga o slobodi zbog toga što je Alija Izetbegović vjerovao da čovjek živi na dva nivoa, materijalnom i duhovnom.

On je, na predstavljanju knjiga „Robije Alije Izetbegovića“, autora Fikreta Muslimovića i Mustafe Spahića, u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, istakao da je Alija Iztebgović historijsla ličnost koaj svojom veličinom, duhom i načinom borbe simbolizuje bošnjački narod i državu Bosnu i Hercegovinu

“Kad god i koliko god su ga, kao fizičko biće progonili, isleđivali, istraživali, optuživali, na duhovnom nivou ga nikada nisu mogli stići. Njegov slobodan duh je neuhvatljiv duh je možda odgovor na pitanje zašto Bosna i hercegovina pored toliko protivnika i toliko pokušaja moćnika u različiti historijskim periodima da je unište, pocijepaju, podijele i porobe ne uspjevaju. Nije ovo knjiga samo o Aliji Izetbegoviću, ovo je knjiga o Bosni i Hercegovini kao državi, o Bošnjacima u Sandžaku, Krajini, Hercegovini, sjeveroistoku Bosne, srcu Bosne i širom svijeta”, rekao je Cikotić, naglasivši da je tokom priprema za Deyton i tokom mirovnih pregovora, kao i u nakon toga, u teškim momentima i iplementacijskim konferencijama imao priliku da sarađuje sa Izetbegovićem.

Jednostavnost kojima je pristupao stvarima, respekt prema sagovorniku svakog kalibra,a s druge strane, neograničena sposobnost i mudrost da vlada dijalogom je, kako je podvukao Cikotiće, nešto što je Aliju Izetbegovića kao čovjeka značajno karakteziralo.

On je predočio da je na Zapadu postojao plan da do kraja 1993. godine Bosne i Hercegovine više nema na političkoj mapi tako što su Milošević oružanom agresijom, a Tuđman tihom agresijom, u periodu od 4 do 6 mjeseci, “trebali da uzmu srpsk, odnosno hrvatske dijelove, da ostanu neke muslimanske enklave gdje će UNHCR dostavljati hranu i lijekove, UNPROFOR to osiguravati, pasivizirat stanje” i doć novi pregovarački tim i reći “predsjedniče mi smo vas priznali kao državu, države nema”.

“Međutim, prošli su mjeseci ni Milošević ni Tuđman nisu uspjeli da realiziraju svoj dio posla u Bosni. Naprotiv, Armija Republike Bosne i Hercegovine formira brigade, formira korpuse, postiže prve taktičke pobjede i istovremeno svim tim arhitektama nestanka Bosne i Hercegovine stavlja do znanja da Bosna neće nestati”, kazao je on dodavši da su onda svjetski lideri odlučili da Alija Izetbegović nije tipični predsjednik i da se nije uklapao ni u politički ni u psihički profil ostalih predsjednika jugoslovenskih republika.

Cikotić se u vezi s tom konstatacijom prisjetio izjave jednog zvaničnika američke obavještajne agencije da su u priprema za sastanke, poznavajući Miloševića, Kučana, Bulatovića i Gligorova, pogoditi njihovu izjavu od 60 do 90 posto, ali su jedino kod predsjednika Izetbegovića znali potpuno da promaše i uopšte ne naznače šta će on tada kazati.

“Pošto su svjetski moćnici zaključili da je taj lider vrlo čudan i sklon filozofskom gledanju stvari, neko objašnjenje zašto se taj plan u Bosni ne ostvaruje, odlučili su poslati nekog ko će ga upoznati i pomoći zapadu da koriguje plan prema njemu. Znalo se da je predsjednik bio vrlo sugestivan i ostvarivao vrlo snažan uticaj na svoje sagovornike, tražio se sagovornik koji neće potpasti pod njegov uticaj. Tako je izbor po na Bernarda Anrija Levija, cionistu i antimuslimana”, kazao je Cikotić

Nisu ga mogli uhvatiti u sferi mišljenja i to je što je u toku rata kreirano kao dojam “čudo bosanskog otpora” dok su mnogi centri svjetske moći očekivali nestanak Bosne, ali se nasuprot tome dešavala briljantna odbrana, politička i vojnička borba sa jako visokim moralnim nivoom, jako iznad i jednog i drugog napadača koji su u vojničkom i tehničkom smislu bili neuporedivo superiorniji.

“Al smo ih pobijedili na nivou morala, pa smo ih pobijedili na nivou politike, pa smo ih pobijedili na novu medija i onda smo ih pobjeđivali a bojnom polju”, rekao je on ističući da to treba imati u vidu.

O porukama i sadržaju knjige ukazao je da je “kontekst važniji od teksta”, a to je ovdje u Novom Pazaru i Sandžaku dobro poznato.

“Taj život između čekića i nakovnja historijski je stvorio jednu sposobnost razumjevanja nekih sadržaja izvan formalnih i tekstom obuhvaćenih konstatacija”, zaključio je on uz notu iz knjige:

“Da svoj život, kakav god je, odžive i izdrže sve do kraja, mirno i dostojanstveno, oni mogu podnijeti i smrt jer život je teži i opasniji i od smrti”.

Recenzent knjige “Robije Alije Izetbegovića”, Admir Mulaosmanović, kazao je da knjiga predstavlja prikaz iz života Alije Izetbegovića od kraja Drugog svjetskog rata do 80-ih godina.

Promociju knjige “Robije Alije Izetbegovića“, uz prisustvo zvaničnika, javnih ličnosti održana je u okviru manifestacije “Dani samoopredjeljenja“, koju Bošnjačko nacionalno vijeće, povodom referenduma održanog u Sandžaku od 25. do 27. oktobra 1991. godine, obilježava nizom skupova i manifestacija.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA