-5.5 C
Novi Pazar
05/02/2023
NaslovnicaPolitikaNa zahtjev SDA Sandžak MUP Srbije izvršio ispravku, od danas lična dokumenta...

Na zahtjev SDA Sandžak MUP Srbije izvršio ispravku, od danas lična dokumenta na bosanskom jeziku (VIDEO)

Bošnjaci u Srbiji od danas mogu da dobiju lična dokumenta na svom maternjem bosanskom jeziku i pismu, saopštio je predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin, nakon što je MUP Srbije, na zahtjev ove stranke, otklonio prepreke za i omogućio podnošenje zahtjeva za izdavaje ličnih dokumenata na bosanskom jeziku.


Ugljanin je na konferenciji za medije kazao da se, nakon mnogo godina, na lijep i svečan način obraća i da ovakav odgovor MUP-a otvara nadu da je u Republici Srbiji moguće uspostaviti pravnu državu, vladavinu prava i pravnu sigurnost.


“Danas imam priliku, čast i zadovoljstvo da saopštim građanima ove zemlje da je prema Bošnjacima izvršena ispravka, u sistemu Republike za izdavanje ličnih dokumenata. Bošnjaci u Republici Srbiji od danas mogu da dobijaju dokumenta na svom jeziku i pisma. Dokazano da ima, i kadrova i znanja i volje za to”, istakao je on.


Ugljanin je predočio da su članovi predsjednišvta SDA Sandžaka posjetili Policijsku upravu u Novom Pazaru i utvrdili da stvarno i u praksi Bošnjaci podnijeti zahtjev i dobiti dokumenta na bosanskom jeziku i pismu.


“Ovo je zaista velika radost da smo mi doživjeli, ovdje. Prilika je da se ja, zajedno sa vama nasmijem, da nam bude još mnogo ovakvih veselih vijesti iz MUP-a i drugih ministarstava i time je potvrđeno ono što je, predsjednik Republike Srbije, na inauguraciji rekao da želi da razvija dobre odnose sa Bošnjacima i da, ono što je bilo u Priboju da se nikad više ne ponovi. Ovo je prvi korak ka tome. Čestitam. Neka je svima sretno”, poručio je.


Podsjetio je da je SDA Sandžaka 14. aprila ove godine ustanovila da Bošnjaci u ovoj državi ne mogu da podnesu zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata na svom maternjem bosanskom jeziku, obraćala se javnosti i 26. aprila uputila pismo ministru unutršnjih poslova, obavjestila ga o tome i predložila rješenje.


“To je ono čime treba da se bave bošnjačke stranke. Prije nekoliko dana Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije nas je obavjestilo da, citiramo, Sve tehničke prepreke za izdavanje lične karte na bosanskom jeziku i pismu su otklonjene, te pripadnici bošnjačke nacionalne manjine mogu da podnose zahtjeve i dobiju lične karte, ukoliko žele, i na bosanskom maternjem jeziku i pismu”, naveo je lider SDA Sandžaka te ocjenio da je, ne samo za Bošnjake, nego za autoritet države u svijetu, veliki dan i veliki korak u vraćanju povjerenja Bošnjaka u državne organe Srbije.


Govoreći o političkom organiziranju Bošnjaka Ugljanin je istakao da političke stranke i Bošnjačko nacionalno vijeće preuzimaju kompletnu odgovornost za predstavljanje i zastupanje bošnjačkog naroda u Republici Srbiji.


“SDA Sandžaka, u skladu sa Ustavom zakonom i međunarodnim standardima, statutom i programom stranke zalaže se za priznanje i poštovanje nacionalnog identiteta Bošnjaka koji kao autohton narod u Srbiji čine brojčano izraženiju manjinsku nacionalnu zajednicu. Član 1. Statuta. Ova stranka je osnovana sa jasim ciljem da predstavlja i zastupa interese Bošnjaka”.
Prema riječima Ugljanina država je, osnivanjem ove stranke i još nekih stranaka koje žele da budu bošnjačke, skinula sa sebe odgovornost i prebacila je na rukovodstva stranaka koje žele zastupati bošnjačke nacionalne interese, isto kao što to u ovoj državi radi Bošnjačko nacionalno vijeće.


Izdavanje ličnih dokumenata za pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice bila je tema razgovora diplomata OEBSA i SAD i predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća, tokom njihove posjete Novom Pazaru, prošle sedmice.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA