-0.2 C
Novi Pazar
31/01/2023
NaslovnicaPolitikaNjemci šokirani što Dodik nije dao agreman njihovom ambasadoru, traže hitno objašnjenje

Njemci šokirani što Dodik nije dao agreman njihovom ambasadoru, traže hitno objašnjenje

Izvorstav

Ovakav slučaj, rekla je, nije zabilježen u praksi evropskih zemalja, te da takav potez nije povučen ni prema Ruskoj Federaciji.

Vijest da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, zbog protivljenja Milorada Dodika, nije dalo agreman novom njemačkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini neugodno je iznenadila zvanični Berlin, odakle su zaprijetili da bi mogli prestati pružati podršku našoj zemlji, čak i u dobijanju kandidatskog statusa u Evropskoj uniji.

Iz ambasade Bosne i Hercegovine u Berlinu obavijestili su Ministarstvo vanjskih poslova u Sarajevu da su dobili poziv na hitni sastanak od Susanne Schutz, opunomoćene ambasadorice u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke za jugoistočnu Evropu kojem se jučer odazvala Hajra Delić, otpravnica poslova naše ambasade.

Razlog poziva je glasanje u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine o davanju agremana budućem ambasadoru SR Njemačke u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Thomasu Fitschenu.

“Schutz je kazala da je njemačka strana neprijatno iznenađena i razočarana informacijama da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije dalo agreman Nj.E. Fitschenu. Od Predsjedništva Bosne i Hercegovine traže da u narednih 48 sati da jasna objašnjenja o razlozima i pozadini ovakve odluke. Dalje je rekla da je sa njemačke strane neprihvatljivo ovakvo ponašanje, te da se ovako nešto dogodi nakon trideset godina bilateralne saradnje dvije zemlje”, navedeno je u dopisu Ambasade u Berlinu.

Schutz je dalje navela, dodaje se u dopisu, da budući da su mediji u Bosni i Hercegovini već objavili ovu informaciju, od bh. strane se traži hitno objašnjenje kako bi i njemačka strana danas ili sutra izašla pred vlastitu javnost sa jasnim i konkretnim stavom.

Ovakav slučaj, rekla je, nije zabilježen u praksi evropskih zemalja, te da takav potez nije povučen ni prema Ruskoj Federaciji.

“Ako u kratkom roku ne dobiju jasno objašnjenje, njemačka strana će preispitati svoje dalje ponašanje i podršku Bosni i Hercegovini u dostizanju proklamiranih vanjskopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine, a najprije pristupanje porodici evropskih država odnosno dobijanje kandidatskog statusa. Još jednom je naglasila da ih je vijest o tako poduzetom koraku od Predsjedništva Bosne i Hercegovine vrlo neprijatno iznenadila i još jednom ponovila da očekuje jasan dogovor u narednih 48 sati”, navodi se u dopisu.

Protiv davanja agremana novom njemačkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini, kao što je poznato, glasao je Milorad Dodik.

Druga dva člana Predsjedništva bila su za.

Izvorstav
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA