Njemci šokirani što Dodik nije dao agreman njihovom ambasadoru, traže hitno objašnjenje

Komentari:12

Podijelite:

Ovakav slučaj, rekla je, nije zabilježen u praksi evropskih zemalja, te da takav potez nije povučen ni prema Ruskoj Federaciji.

Vijest da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, zbog protivljenja Milorada Dodika, nije dalo agreman novom njemačkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini neugodno je iznenadila zvanični Berlin, odakle su zaprijetili da bi mogli prestati pružati podršku našoj zemlji, čak i u dobijanju kandidatskog statusa u Evropskoj uniji.

Iz ambasade Bosne i Hercegovine u Berlinu obavijestili su Ministarstvo vanjskih poslova u Sarajevu da su dobili poziv na hitni sastanak od Susanne Schutz, opunomoćene ambasadorice u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke za jugoistočnu Evropu kojem se jučer odazvala Hajra Delić, otpravnica poslova naše ambasade.

Razlog poziva je glasanje u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine o davanju agremana budućem ambasadoru SR Njemačke u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Thomasu Fitschenu.

“Schutz je kazala da je njemačka strana neprijatno iznenađena i razočarana informacijama da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije dalo agreman Nj.E. Fitschenu. Od Predsjedništva Bosne i Hercegovine traže da u narednih 48 sati da jasna objašnjenja o razlozima i pozadini ovakve odluke. Dalje je rekla da je sa njemačke strane neprihvatljivo ovakvo ponašanje, te da se ovako nešto dogodi nakon trideset godina bilateralne saradnje dvije zemlje”, navedeno je u dopisu Ambasade u Berlinu.

Schutz je dalje navela, dodaje se u dopisu, da budući da su mediji u Bosni i Hercegovini već objavili ovu informaciju, od bh. strane se traži hitno objašnjenje kako bi i njemačka strana danas ili sutra izašla pred vlastitu javnost sa jasnim i konkretnim stavom.

Ovakav slučaj, rekla je, nije zabilježen u praksi evropskih zemalja, te da takav potez nije povučen ni prema Ruskoj Federaciji.

“Ako u kratkom roku ne dobiju jasno objašnjenje, njemačka strana će preispitati svoje dalje ponašanje i podršku Bosni i Hercegovini u dostizanju proklamiranih vanjskopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine, a najprije pristupanje porodici evropskih država odnosno dobijanje kandidatskog statusa. Još jednom je naglasila da ih je vijest o tako poduzetom koraku od Predsjedništva Bosne i Hercegovine vrlo neprijatno iznenadila i još jednom ponovila da očekuje jasan dogovor u narednih 48 sati”, navodi se u dopisu.

Protiv davanja agremana novom njemačkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini, kao što je poznato, glasao je Milorad Dodik.

Druga dva člana Predsjedništva bila su za.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije