-5.5 C
Novi Pazar
05/02/2023
NaslovnicaSandžakNovi Pazar između dva popisa stanovništva: Političari se uključili u kampanju

Novi Pazar između dva popisa stanovništva: Političari se uključili u kampanju

IzvorDANAS

Pripreme za predstojeći popis stanovništva u Novom Pazaru se odvijaju po utvrđenoj državnoj dinamici. Sa druge strane, politički delatnici su na početku kampanje čiji cilj je kvalitetno obavljanje ovog posla i utvrđivanje tačnog broja stanovnika u najvećem gradu u ovom delu Srbije, ali i u ostalih pet lokalnih samouprava.

Svi tvrde da „prebrojavanje“ koje je urađeno pre 11 godina, nije odgovarala i ne odgovara stvarnom stanju „na terenu“.

Prema zvaničnim podacima iz oktobra 2011.godine, u šest sandžačkih opština (Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš) živelo je 238.787 stanovnika : Bošnjaka 142.737, Srba 77.565 i 12.441 Muslimana.

Gradski zvaničnici su, još tada, tada su tvrdili da je zvanični broj stanovnika na teritoriji Novog Pazara, znatno ispod stvarnog. Zvanično, te 2011. godine, „utvrđeno“ je na ovaj grad ima 104.410 stanovnika : 77.443 Bošnjaka , 16.234 Srba, 4.102 Muslimana.

Pominjane su brojke od 120 i više hiljada žitelja, a kao najvećeg krivca označavali su tadašnjeg glavnog muftiju Islamske zajednice (IZ) u Srbiji pokojnog Muamera Zukorlića, koji je pozivao Bošnjake da bojkotuju popis u Srbiji, a one u Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu da se odazovu na popis.

Bile su to „vruće“ godine dvovlašća u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV). Jedno je bilo u tehničkom mandatu, a drugo, pod Zukorlićevom kontrolom, nepriznato od strane države.

Nepriznato BNV je donelo odluku o bojkotu i u tome je dobilo podršku IZ u Srbiji i svih institucija koje su delovale pod njenom kontrolom. Oni su zahtevali da u imaju svoje predstavnike u nadležnim državnim telima i da budu kontrolori u obavljanju popisa.

Na kraju, zagovarači bojkota su tvrdili i saopštavali da je „bojkot popisa uspeo“, a njihovi protivnici da je ta akcija propala.

Tek, za ovih 11 godina nakupilo se mnogo minusa. Transferi novca iz republičkog novca, planovi zapošljavanja i ostala razvojna strateška dokumenta „krojili“ su se prema broju stanovnika. Prema nekim procenama, za sve ove godine Novi Pazar je ostao uskraćen za oko 20 miliona evra iz republičkog stanovništva. Manjka mnogo zaposlenika i u državnim institucijama.

Na to je, prethodnih godina, više puta u državnom parlamnentu ukazivao narodni poslanik Sandžačke demokratske partije (SDP) Muamer Bačevac.

-Pred nama je veoma ozbiljan posao, tačnog utvrđivanja broja stanovnika, ne samo ovde, već na području cele zemlje. Kvalitetan popis stanovništva treba da omogući precizno definisanje realne slike – kaže Bačevac i objašnjava da na osnovu podataka iz Policijske uprave o izdatim ličnim dokumentima o mestu prebivališta, ovaj grad ima 127 hiljada žitelja.

Sigurno da će do popisa ovaj broj biti veći, jer se u Novi Pazar doseljava veliki broj ljudi iz okolnih sandžačkih opština. Bošnjačko stanovništvo migrira prema Novom Pazaru i Sarajevu, a srpsko prema Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu i Čačku.

Sandžačke opštine su po razvijenosti na  dnu republičke lestvice. O tome govori malo otvorenih radnih mesta, prosečne mesečne zarade, koje za po 10-tak i više hiljada kaskaju za republičkom proseku. Siromaštvo odvodi ljude iz ovog kraja.

Za tri decenije u srbijanskom delu Sandžaka broj stanovnika je smanjen za 40.213. Na popisu 1991.godine, kada je još postojala velika država, u ovom delu Srbije živelo je 278.000 ljudi.

Da bi se, donekle, prevazišli problemi, jedna od šansi je tačno „definisanje“ broja stanovnika. Na popis sada zovu svi. To je prošle godine, krajem marta, uradio i tada potpredsednik republičkog parlamenta pokojni Zukorlić. Iz skupštinskih klupa je poručio da treba da se omogući narodu da se izjašnjava kako hoće. Uradio je to kao koalicioni partner aktuelne vlasti.

IzvorDANAS
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA