Saranda Bogujevci simbol dan slobode Kosova

Komentari:12

Podijelite:

Dan slobode Kosova, 12. jun, ni ove 2022. godine neće biti potpuna bez imena žive heroine Kosova, potpredsjednice Skupštine Republike Kosovo Sarande Bogujevci, simbola kosovskog rata, preživjelih dokaza srpskog genocida na Kosovu i njegovim Albancima, koja na dan 12. juna slavi svoj rođendan .

Saranda Bogujevci je preživjela srpski masakr u Podujevu 28. marta 1999. godine sa 16 rana na svome tijelu, na rukama (uglavnom na lijevoj strani), na nogama i leđima. Oporavak i rehabilitacija i danas su neophodni i uglavnom se vrše u bolnicama Kosova i Engleske. Niko u istoriji Kosova nije zadobio toliko rana tokom ratova i da danas ima mogućnost da živi da bi ispiričala, kao ova živa albanska heroina.

Sarandu Bogujevci, imala je 13 godina tog 28. marta 1999. godine kada je u njenoj kući i dvorištu ubijeno 15 osoba, od kojih su njena majka, dva mlađa brata Špend i Špetim i njena nena, njena tetka, amidžinica sa jednim djetetom i sedam članova porodice Duriqi i dvoje iz porodice Llugaliu.

Saranda Bogujevci je izvanredna ambasadorka kosovskog rata i mira. U pravnim sporovima u Srbiji i drugdje sa ubicama svoje porodice sa samo 18 godina i zajedno sa Jehonom i Fatosom Bogujevcem, predstavljala je poseban slučaj u svijetu da preživjela djeca budu svjedoci i tužioci u suđenju za ratne zločine od strane srpskih snaga, a posebno paravojne jedinice „Srpski škorpioni” Miloševićevog režima.

Saranda Bogujevci je u kosovskom parlamentu nosila “Crvena haljina” britanskog projekta “The Red Dress”, koja govori o teškim i izazovnim pričama širom sveta, sagrađena od 73 komada svile koju je obrađivala 231 žena i 4 muškarca iz 28 zemalja.

Saranda Bogujevci, živa heroina Kosova, odlikovana je sa dvije nagrade: Međunarodnom nagradom “Ana Frank” za moralnu hrabrost i nagradom “Cucë Avdyl Ulaj” (sa ratne rane na telu, sa sinom stradalim u ratu itd.), koju mu je dao „Veliki prištinski skup“, od predstavnika Albanije, Kosova i Crne Gore, koji je predat Skupštini Kosova 13. maja 2022.

Saranda Bogujevci danas slavi 37. rođendan, koji se poklapa sa 12. junom – Danom slobode Kosova, imena i događaji povezani jedni sa drugima, ali koji zaslužuju priznanje i počasti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije