-10.2 C
Novi Pazar
09/02/2023
NaslovnicaVijestiTurski ministar odbrane Akar: Brodovi će nastaviti isplovljavati iz Odesse

Turski ministar odbrane Akar: Brodovi će nastaviti isplovljavati iz Odesse

Brod sa žitom, koji je jutros isplovio iz ukrajinske luke Odessa, sutra oko 15 sati će biti u Istanbulu gdje će ga pregledati zajednička komisija, rekao je ministar odbrane Turske Hulusi .

Akar gostujući na uredničkom desku AAMinistar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je u ponedjeljak kako će prvi brod sa žitom koji je jutros krenuo iz ukrajinske luke Odessa sutra doploviti u Istanbul, te kako će brodovi nastaviti neometano isplovljavati iz te ukrajinske luke, javlja Anadolu Agency (AA).

Akar je bio gost jutrošnjeg uredničkog deska u sjedištu AA u Ankari tokom kojeg je komentirao aktuelna dešavanja u Turskoj i svijetu.

Prvi brod sa žitom koji je krenuo jutros iz ukrajinske luke Odessa sutra će doploviti u Istanbul, potvrdio je ministar Akar.

“Brod sa žitom, koji je jutros isplovio iz ukrajinske luke Odessa, sutra oko 15 sati će biti u Istanbulu gdje će ga pregledati zajednička komisija”, rekao je Akar.

Potvrdio je također kako će i sljedeći brodovi nastaviti na sličan način bez ikakvih smetnji.

Podsjećajući na globalnu krizu hrane, Akar je upozorio da su moguće nove migracije.

“To bi moglo donijeti ozbiljan val migracija iz Afrike u Evropu i Turksku. Važno je da se ide ka rješenju”, naglasio je Akar.

Dodao je kako i u ruskim lukama također ima hrane i raznih hemikalija. Prevoz toga je, kako je kazao, zasebno pitanje odvojeno od posla koji se tiče izvoza žita iz Ukrajine, ali je Turkiye spremna pružiti neophodnu podršku.

Akar se osvrnuo i na borbu protiv terorizma, konkretnije na antiterorističke operacije protiv koje provode Oružane snage Republike Turkiye.

“Od 1. januara 2022. neutralisano 2.226 terorista“, otkrio je Akar.

Kada je riječ o terorističkoj organizaciji FETO, Akar je rekao da je unutar Oružanih snaga Turkiye otpušteno iz službe 24.435 pripadnika FETO-a, među kojima su 2.754 njih poništeni činovi.

Dotakao se i nedavne poruke saučešća koju je uputila američka vojska za vodeće ime terorističke organizacije YPG/PKK-a Salwy Yusuk, kodnog imena “Ciyan Tolheldan Afrin”

“To je pomračenje uma, nema drugog objašnjenja. Našim američkim saveznicima će biti žao kada se jednog dana toga prisjete“, rekao je Akar.

Na pitanje novinara “hoće li SAD odustati od PYD/YPG-a?”, Akar je poručio: “Odustat će. Ne možete živjeti s terorizmom, s teroristima. Oni će to shvatiti na kraju.“

Komentarišući također i nabavku F-16 od Sjedinjenih Američkih Država, Akar je rekao kako se Turkiye nada pozitivnom ishodu u ovom procesu:

“Nadamo se pozitivnom ishodu. Ukoliko do toga ne dođe, svijet se proširio, mogućnosti su sada veće. Moguće je pronaći mnoga rješenja“, rekao je ministar odbrane Republike Turkiye Hulusi Akar. ​​​​​​​

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA