Uslov za glasanje na izborima za vijeća nacionalne zajednice upis u poseban birački spisak

Komentari:12

Podijelite:

Da bi građani mogli da glasaju na izborima za vijeća nacionalnih zajednica preduslov je da budu upisani u poseban birački spisak. Ne mora da znači da oni koji su glasali na nekim od prethodnih opštih ili lokalnih izbora mogu glasati na izborima za nacionalna vijeće. S toga je potrebno da provjere da li su upisani u poseban birački spisak, ističu iz Gradske uprave Novog Pazara.



Pojašnjavaju da svi građani sa pravom glasa koji utvrde da nisu upisani u poseban birački spisak, a namjeravaju da glasaju na izborima za vijeće nacionalne zajednice kojoj pripadaju treba da prilaže na uvid važeću ličnu kartu i podnesu zahtjev u kancelariji 207, na II spratu Gradske uprave. Procedura upisa je kratka i jednostavna. Upis u poseban birački spisak moguć je do zaključivanja spiska, 28. oktobra ove godine.

Provjera upisa u poseban birački spisak može se izvršiti preko sajta https://upit.posebanbirackispisak.gov.rs/

Na području Grada Novog Pazara do sada je u poseban birački spisak upisano 54.723 birača od koji bošnjačke nacionalne zajednice je 54.260, albanske 2, aškalijske 27, bugarske 6, vlaške 1, goranske 284, grčke 1, egipatske 10, mađarske 2, romske 114, rumunske 2, rusinske 1, slovenačke 1 i hrvatske 12.

Koordinator službe za biračke spiskove i mjesnu samoupravu Gradske uprave Novog Pazara, Melisa Šahović pozvala je građane da provjere da li su upisani poseban birački spisak i naglasila da upis vrši lično i na lični zahtjev.

“Poseban birački spisak je spisak nacionalnih manjina koji se vodi za 23 nacionalne manjine. Da bi se lice upisalo u poseban birački spisak mora da bude upisao u opšti birački spisak.Mogu se upisat sva punoljetna lica, ali samo na lični zahtjev.

Zaključenjem biračkog spiska neće biti moguć upis. Pozivam sve građane Novog Pazara da se do 28. oktobra upišu u poseban birački spisak”, rekla je ona.

Za svaku nacionalnu zajednicu u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalogu vodi se poseban birački spisak. Kada ispuni opšte uslove za sticanje biračkog prava pripadnik nacionalne manjine može biti upisan u samo jedan poseban birački spisak. Upis se vrši isključivo na lični zahtjev.

Izbori za nacionalna vijeća nacionalnih zajednica u Republici Srbiji održaće se 13. novembra ove godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije