Vlada promijenila Uredbu: Ograničena cijena mlijeka, evo koliko će koštati

Podijelite:

Vlada Srbije je na današnjoj sjednici izmijenila Uredbu o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica, tako što je propisala novu maksimalnu maloprodajnu cijenu mlijeka. Kako navodi Euronews Srbija pozivajući se na saznanja u Vladi Srbije, UHT mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti od danas će koštati 128,99 dinara.

Mijenja se i maksimalna trgovačka marža za sve vrste UHT mlijeka i smanjuje se sa 12 na 5 posto.

Odlukom Vlade Srbije, uvodi se i zabrana izvoza svježeg mlijeka i pojedinih mliječnih proizvoda do 30. septembra, navodi Euronews.

Poljoprivrednici su prijethodnih dana ukazivali da je zbog uvećanih troškova proizvodnje sirovog mlijeka, rasta cijene stočne hrane i suše, koja je pogodila našu zemlju, smanjena proizvodnja sirovog mlijeka, ali i otkup.

Prijethodnih dana u pojedinim trgovinskim lancima rafovi sa mlijekom su ispražnjeni, a ova odluka Vlade Srbije trebalo bi da spriječi nestašice i da reguliše snabdevenost tržišta.

Vlada Srbije je inače prijethodno, 30. avgusta, produžila važenje Uredbe koja se odnosi na ograničavanje cijene osnovnih životnih namirnica, a njom je cijena mlijeka do danas bila ograničena na 119,99 dinara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije